Tsipras tolkar folkets röst som ett NJA


image

English

Konstigt att de utbildade och välartikulerade journalisterna har sådana svårigheter att tolka ett ord på endast tre bokstäver. De tiotusentals banderollerna och affischerna över hela Grekland samt de ca 4 miljoner grekers slagord på gatorna och torgen de senaste dagarna var inte tydliga nog, menar alltså både nyhetspapegojorna och den egna regeringen.

Paniken bland nyhetsuppläsarna, kommentatorer och diverse “experter” i de grekiska TV-kanalerna, var fullständig igår kväll. Så mycket dravel och hårresande teorier om hur man skall tolka detta NEJ. De flesta av dem lyckades få det till att NEJ betydde nej till en brytning med EU. Och sedan påstår de svenska sexlagsstiftarna att ett NEJ alltid är ett NEJ. Vad gäller för våldtäkten av Grekland?

Tolkningarna, över hela registret, var förstås att NEJ egentligen betyder JA och att ingen i Grekland egentligen vill lämna Euron och EU. Trots att det över hela landet har talats om ett NEJ till ockupationen, som vi alla uppfattar Eurogruppens och i synnerhet Tyska regeringens förehavanden i Grekland som. Dessa dumburk-papegojor måste vidga vyerna lite och sluta dricka sitt kaffe endast på de välpolerade innekaféerna, där både personal och gäster poserar med de löjligt överblekta käftarna och de löjligt onaturliga Kalifornia-leendena.

Sedan kom den verkliga “avtändningen”. Tsipras’ eget ”segertal”, där han försäkrade att han INTE tolkar grekernas röst som om han fått uppdraget att bryta med Europa, utan att förhandla om bättre villkor för “samarbetet”. För det första så kallas aldrig ett strypkoppel för “samarbete”, och för det andra så vill vi att han slänger av sig strypkopplet och börjar att på allvar lägga fram folkets åsikt och inställning kring skuldens legitimitet och avtalens legitimitet och med stöd i internationell rätt och t.o.m. med rådet, ifrån FN’s egen folkrättsrådgivare, att vägra betala långivarna och genast förkunna skulden och lånevatalet ogiltligt.

Låt internationella domstolar syssla med frågan i några år och under tiden betalar inte Grekland en endaste euro på skulden. Varför det skulle innebära några problem för grekerna, har egentligen ingen förnuftig människa som klarar av att räkna förstått, trots all domedags-propaganda i medierna? Om gekerna inte betalar ocker-skulden och alltså inte behöver ta nya lån för att betala tillbaka de senaste fem årens  påtvingade, oskäliga lån, så finns det tillräckligt  med pengar för både löner, pensioner, sjukvård, utbildning, infrasstruktur, försäkringar och nödvändigheter åt folket.

Så gör i vart fall en premiärminister och en regering som arbetar för sitt folk och inte för bankerna och affärsmännen.

Vill man, med sådan “vind i seglen” – som NEJ-rösten innebär – och med de främsta internationella rättsliga organens råd om att vägra betala, fortfarande inte tolka ett NEJ som ett “NEJ till detta nyliberala och odemokratiska åtstramnings-EU”, har man helt klart andra lojaliteter än vad man visar. Så hans egen tolkning blev alltså NJA. Hans segertal lät som om det var JA folket sagt. Läste han inte banderollerna och hörde han inte slagorden eller har han inte sett graffittin över hela Athen som säger “NEIN” och “RAUS”? Har inte hans partimedlemmar förmedlat folkets “aja-baja” för några som helst vidare förhandlingar med EU/ECB på folkets bekostnad, om den olagliga skulden och dess omänskliga strypkoppel som kallas avtal? “Till och med om detta skulle innebära att lämna Euron och bryta med EU”, är det klara beskedet folket gav regeringen i Söndags.

Det som denna folkomröstning gjort och som är av stort värde är att den orsakat ett klimat av panik där alla masker slutligen fallit och de har avslöjat sig själva och sina egentliga syften för folket. Vi ser idag klart och tydligt vilka verkliga lojaliteter var och en har och vilkas intressen de arbetar för. Den politiska ledningen, nyhetskanalerna, JA-väljarna, låtsas-demokraterna och låtsas-vänstern har demaskerats. De som underhållit och levt på den korrumption och den svågerpolitik som stjälpt Grekland står  nu “nakna” och “med handen ända upp till armbågen i kakburken”.

Detta kan tvinga Tsipras till nyval och till en bredare koalitionsregering eller en helt ny teknokrat-regering typ Papademos-regeringen. I värsta fall, en militärdiktatur för att lägga grekerna i “gips-vagga” igen, som psykopat-översten, diktatorn, och CIA-agenten Papadopoulos 1967 uttryckte det. Skall bli mycket intressant att se hur den breda majoriteten inom Syriza kommer att reagera på Tsipras minst sagt förädiska NEJ-tolkning. Det är tveksamt om han klarar månaden ut för att inte säga veckan ut, då han återigen dyker upp i politiska “kortbyxor” på förhandlingarna för att framföra det grekiska folkets ställning till Bryssel- och Berlin-kommendanterna.

Jag hoppas att de tankat helikoptrarna!

 

1000-no-vote.jpg.size.xxlarge.promo

in-photos-anti-austerity-march-greece-876-body-image-1435655432images (15)

A man holds a board which reads "No" for the vote in the Greek referendum, as he celebrates at Syntagma Square in Athens on July 5, 2015 after the first exit-polls of a referendum on usterity measures. Greek voters headed to the polls today to vote in a historic, tightly-fought referendum on whether to accept worsening austerity measures in exchange for more bailout funds, in a gamble that could see the country crash out of the euro. AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO

Skylten säger vi röstar  NEJ till ockupationen

Advertisements

About athenianvoice

Kosmas Loumakis - Sociological consultant, analyst, field operative and tactical field coordinator of national and regional social projects in Sweden. Was contracted for almost two decades by governmental bodies and NGO's, in governmental gang crime and extremism preventive efforts. Have produced a number of socio pedagogic action plans and developed methods, field tactics and strategies for gang crime and extremism preventive projects.

Posted on July 6, 2015, in Artiklar på Svenska, Hot and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Comments are closed.

%d bloggers like this: