Zoes skarpa demokratiska positionering i sina riktlinjer till det grekiska parlamentet avslöjar två SYRIZA


bouli-eklogi-proedrou-tis-boulis (1)1423226283

English

Ελληνικά

Zoe Konstantopoulou, är den yngsta i ålder och den andra kvinnliga talmannen i parlamentet. Hon valdes med 235 röster av 298 parlamentsledamöter som deltog i omröstningen. De första officiella, rent demokratiska riktlinjerna till det grekiska parlamentet på länge, gavs av Mrs Zoe Konstantopoulou’s i sitt öppningstal.

Den första ljusglimten av solsken lyste på grekerna, då de svarta molnen för första gången på fem år skingrade sig lite. Det var en verbal solstråle, men den kom från någonstans den inte har kommit på mycket länge i Grekland, eller i övriga Europa för den delen. Det var den officiella, djupt demokratiska, patriotiska och konkreta positioneringen av den nya talmannen i parlamentet, i sitt öppningstal.

För första gången sedan det blodiga inbördeskriget har någon i den positionen, officiellt uttryckt och personligen förbundit sig till de mycket grundläggande demokratiska fundamenten, så kristallklart. Hon påpekade att parlamentets största uppgift är att först och främst försvara och garantera dessa grundläggande demokratiska principer och värderingar och den grekiska nationens historiska rätt till dem. Hon nämnde särskilt de odiskutabla rättigheter som den grekiska nationen och det grekiska folket i synnerhet har, på grund av dess heroiska kamper och gigantiska uppoffringar för demokrati och frihet, genom hela historien. Mycket bestämt förklarade hon, att vem som helst som försöker beröva grekerna dessa rättigheter  – från och med nu – kommer att möta en vägg med de demokratiska grundprinciperna i praktiken. De kommer att möta den ursprungliga andemeningen i folkrätten, den väsentliga essensen i FN-konventioner och det grekiska folkets konstitutionella rättigheter, i handling. Och de kommer att möta ett parlament som, först och framför allt annat, kommer att försvara dessa historiska rättigheter och garantera dem till dessa historiska försvarare av dem.

Hon gav ett mycket törstigt och nästan uttorkat folk, ett par ‘shots’ av friskt källvatten, efter så många decennier drickandes giftigt och smutsigt vatten serverat i form av stormakternas snyggt förpackade, buteljerade latrin-vattenHon talade direkt till hjärtat hos över 80% av grekerna (inklusive diasporan). Detta faktum är anledningen till att Mr Varoufakis såg så orolig ut och varför han vred och vände på sig som en “Lord Voldemort på kola”, under Fru Konstantopoulous tal. Hennes ord var som smärtsamma, förvrängda höga ljud i hans öron, eftersom han bär Soro’s hörlurar. För alla nyliberala krafter i synnerhet för topp-bankirerna på planeten, lät detta tal som ljudet av en metallkniv som skär mot en tom tallrik.

Herr Varoufakis må ha tagit de europeiska medierna och de politiskt korrekta vänster-låtsarna med storm, men om han inte följer den breda majoriteten av partiets och medlemmarnas synpunkter på skulden, kommer han ha många duster med egna partimedlemmar. Fru Konstantopoulous vyer har mer stöd i Syriza än Varoufakis “strama försörjnings program”, vänj-er-vid-att-vara-skuldsatta-programmet. Att han är en mycket bra ekonom är det ingen fråga om, men att vara en lysande ekonom är inte tillräckligt för en sådan position. I den positionen måste han först och främst arbeta för folket och inte åt någon annan. Dr Mengele var också en lysande läkare men hans lojaliteter och hans arbetsgivare utgjorde ett dödligt hot för miljoner människor. Det är för vad och för vem de arbetar som räknas. I hans fall är det helt klart att han inte arbetar för det grekiska folkets bästa.

Mrs Konstantopoulou visade en något annorlunda linje än finansminister Yanis Varoufakis som har att säkerställa skulden och i verkligheten bara talar om “sträckea ut den över längre tid”. Hon talade om avskrivning av majoriteten av skulden, så som utlovat. Hon betonade också att hon själv kommer att ta initiativ för att främja grekernas anspråk att radera största delen av den grekiska skulden och utvecklings-klausulerna.

På grund av parlamentets talman, fru Konstantopoulou’s oöverträffade, officiella klarhet och skärpa i de grundläggande demokratiska principerna, i motsats till vad som pågår i de trojanska hästen-ledda delarna av regeringen, är det uppenbart att två “Syriza” är i aktion just nu… Den trojanska hästen tjänar stor-makternas intressen, och de andra, vars anda tillsammans med den stora majoriteten av de grekiska folkets gemensamma anda, talade genom den nya ordföranden för det grekiska parlamentet på fredagen.

Detta är den enda riktigt goda nyheten  hittills, men endast om den nya talmannen och parlamentets officiella ståndpunkt också försvaras i praktiken och i handling, naturligtvis.

Hennes grundlagsskyddade ställning, som ordförande för det grekiska parlamentet, ger henne mycket stor frihet att fastställa regler och dra riktlinjer för parlamentets demokratiska, praktiska förfaranden i enlighet med de grundläggande demokratiska principerna. I praktiken innebär det, att aktivt garantera och försvara grundläggande demokratiska rättigheter åt det grekiska folket och det måste baseras på folkets önskemål.

 

Kosmas Loumakis

Stockholm 07-02-2015

 

Talet har inte sänds i sin helhet någonstans i västmedian ännu, utom vissa utdrag (minuter och sekunder från det 24 minuter långa talet). Jag försökte hitta den översatt på YT. Detta tal var ett smärtsamt oljud för bankirerna och den globala eliten. Som det alltid är då demokratins fundamentala principer, internationella lagar och FN-konventioner tas upp från höga officiella positioner i en nations regering.

Jag laddar upp den här för er som förstår grekiska

_______________________________________________

Advertisements

About athenianvoice

Kosmas Loumakis - Sociological consultant, analyst, field operative and tactical field coordinator of national and regional social projects in Sweden. Was contracted for almost two decades by governmental bodies and NGO's, in governmental gang crime and extremism preventive efforts. Have produced a number of socio pedagogic action plans and developed methods, field tactics and strategies for gang crime and extremism preventive projects.

Posted on February 8, 2015, in Artiklar på Svenska, Hot and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Comments are closed.

%d bloggers like this: