Νέα πρόεδρος της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου


Την πρώτη ομιλία της που είχε πολλά μηνύματα, έκλεισε επικαλούμενη το άρθρο 114 του Συντάγματος, ότι “η τήρησή του επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων”.

Η κ. Κωνσταντοπούλου άσκησε έντονη κριτική για τις κοινοβουλευτικές πρακτικές της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι υπό την Προεδρία της θα τηρηθούν άριστες πρακτικές νομοθέτησης, έστειλε μήνυμα ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις υποθέσεις διαφθοράς όπως της Siemens και τωνεξοπλιστικών στέλνοντας μήνυμα και στηΓερμανία, ενώ προανήγγειλε επανασύσταση της Επιτροπής για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις.

“Όποια κι αν είναι τα ελεγχόμενα πρόσωπα, είτε πρόκειται για πολιτικά, κοινοβουλευτικά πρόσωπα, είτε πρόκειται για εκπροσώπους οικονομικών συμφερόντων και εταιρειών διαφθορέων”, τόνισε.

Σημείωσε ότι “δεν πρέπει να λησμονούμε ότι τέτοιες υποθέσεις ενεργοποιούν και διεθνείς υποχρεώσεις άλλων κρατών, σύμφωνα με το διεθνές θεσμικό πλαίσιο κατά της διαφθοράς, και ότι η χώρα μας δεν έχει εξαντλήσει το νομικό της οπλοστάσιο για την απόδοση δικαιοσύνης και αλήθειας αλλά και για την ανάκτηση των προϊόντων εγκλήματος”.

“Τις διεθνείς αυτές υποχρεώσεις γνωρίζουν και οι εκπρόσωποι άλλων κυβερνήσεων, ώστε είναι εντελώς άστοχη και αβάσιμη η δήλωση του γερμανού υπουργού Οικονομικών ότι κάθε χώρα κοιτάζει απλώς και μόνον τα του οίκου της” ανέφερε.

Πρόσθεσε πως η χώρα και ο λαός της υπήρξαν θύματα μεγάλης κλίμακας διαφθοράς, που δεν περιορίζεται στα εθνικά σύνορα και δεν αφορά μόνον τον οίκο μας, “και είναι υποχρέωση και των ευρωπαϊκών κρατών να συμπράξουν για να καθαρίσουν τα του συλλογικού ευρωπαϊκού οίκου μας”.

Στη θέση της Προέδρου της Βουλής

Αναφερόμενη στην Επιτροπή Διεκδίκησης των Γερμανικών Αποζημιώσεων, την οποία χαρακτήρισε “την πιο σημαντική κοινοβουλευτική πρωτοβουλία της περασμένης περιόδου για την οποία είμαστε όλοι περήφανοι”, η κ. Κωνσταντοπούλου ανήγγειλε ότι η διακομματική αυτή επιτροπή θα συγκροτηθεί τάχιστα και θα αναβαθμιστεί.

Στόχος είναι να φέρει σε πέρας “το εθνικό καθήκον αποτελεσματικής διεκδίκησης του ηθικού, ιστορικού και οικονομικού αυτού χρέους απέναντι στην πατρίδα μας και τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας” για την αποκατάσταση των καταστροφών, για την επιστροφή και αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, για την αποζημίωση των θυμάτων και την ανάκτηση των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών.

Ως πρόεδρος της Βουλής δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει και προσωπικά τις πρωτοβουλίες ώστε αυτό το χρέος, που επιβιώνει πάνω από 70 χρόνια, να εξοφληθεί, και δήλωσε ότι θα είναι χαρά και τιμή να συμπράξουν “γι’ αυτό τον ιστορικό και ευγενή στόχο όλες οι πτέρυγες της Βουλής”.

Ακόμη, η κ. Κωνσταντοπούλου είπε πως το Κοινοβούλιο θα αναλάβει ενεργό συμβολή στην προώθηση των ελληνικών διεκδικήσεων για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και την πρόβλεψη ρητρών ανάπτυξης και εγγυήσεων αναχαίτισης της ανθρωπιστικής κρίσης και ανακούφισης του λαού.

“Η Βουλή των Ελλήνων δεν είναι μόνο ο κορυφαίος θεσμός Δημοκρατίας, είναι η θεσμική αποκρυστάλλωση της λαϊκής βούλησης και η ασπίδα της εθνικής ανεξαρτησίας” δήλωσε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Πρόσθεσε πως από τη στιγμή της εισόδου στο Κοινοβούλιο, “ενσαρκώνουμε τη ζωντανή δύναμη της κοινοβουλευτικής εξουσίας, που κάθε εξουσία της πηγάζει από το λαό και ασκείται σύμφωνα με το Σύνταγμα, μαζί με το λαό“.

Ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και την ΚΟ των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, οι οποίοι στήριξαν την υποψηφιότητά της, καθώς και τον προκάτοχό της στη θέση για την συνεργασία του για την ομαλή μετάβαση.

“Αποτελεί δέσμευσή μου πως αυτή η Βουλή θα ανταποκριθεί στους κανόνες της καλής νομοθέτησης” δήλωσε , επικρίνοντας την πρακτική των Προεδρικών Διαταγμάτων και άλλων κακών πρακτικών,φωτογραφικών τροπολογιών και άλλων φαινομένων που “κηλίδωσαν την κοινοβουλευτική ιστορία“.

Κατήγγειλε το γεγονός πως 180.000 νέοι δεν ψήφισαν. “Οφείλουμε να εγγυηθούμε ότι ποτέ ξανά οι νεότεροι ψηφοφόροι δεν θα αποκλειστούν από τη δημοκρατική διαδικασία”, πρόσθεσε.

 

About athenianvoice

Kosmas Loumakis - Sociological consultant, analyst, field operative and tactical field coordinator of national and regional social projects in Sweden. Was contracted for almost two decades by governmental bodies and NGO's, in governmental gang crime and extremism preventive efforts. Have produced a number of socio pedagogic action plans and developed methods, field tactics and strategies for gang crime and extremism preventive projects.

Posted on February 7, 2015, in Hot, Αρθρα στα Ελληνικα. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Comments are closed.

%d bloggers like this: