Ενας «ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ» του Σορος στο εσωτερικο της νεας ελληνικης κυβερνησης;


του Wayne MADSEN. Δημοσιεύτηκε στις  στις  29 ιανουαρίου 2015

English

sorosΤην ώρα που η Ελλάδα γιορτάζει τον σχηματισμό κυβέρνησης κατά της λιτότητας, θα έπρεπε η ευφορία να μετριαστεί από μια δόση ρεαλισμού. Αν και ο νέος Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ονόμασε το γιο του «Ερνέστο» προς τιμή του Κουβανού επαναστάτη Ερνέστο «Che» Guevara, καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία της νέας κυβέρνησης συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ισχυρά διαπιστευτήρια αριστερών και φιλεργατικών προθέσεων, δεν μπορεί κατ΄ ανάγκη να λεχθεί το ίδιο για τον άνθρωπο που διάλεξε ο Τσίπρας για υπουργό Οικονομίας της Ελλάδας. Ο Γιάννης Βαρουφάκης είναι Αυστραλός υπήκοος, σπούδασε στη Βρετανία και εργάστηκε σαν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. Στην Ανατολική Ευρώπη υπάρχει προηγούμενη εμπειρία ανάληψης εξουσίας από άτομα με διπλή υπηκοότητα δύο χωρών με αντικρουόμενα συμφέροντα. Για παράδειγμα στην Ουκρανία, όπου η Αμερικανίδα Natalija Jaresko έγινε υπουργός Οικονομίας με σκοπό να δοθεί στην χώρα το δηλητήριο της λιτότητας του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Σήμερα οι χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης είναι γεμάτες από πιστούς της παγκοσμιοποίησης φανερούς, αλλά και κρυφούς, πολλοί από τους οποίους είναι υπήκοοι ή πρώην κάτοικοι άλλων χωρών, όπως ο Βαρουφάκης [ΣτΜ : και ο GAP]. Η υπουργός Οικονομίας της Ρουμανίας Ioana Petrescu είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Wellesley και του Πανεπιστημίου Harvard και πρώην εκπρόσωπος του Εθνικού Ρεπουμπλικανικού Ινστιτούτου του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων στο νεοσυντηρητικό και αντιρωσικό American Enterprise Institute (AEI). Διατέλεσε επίσης καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Maryland. Αν και οι δεξιές διασυνδέσεις της Petrescu στην Ουάσινγκτον φαίνονται να βρίσκονται σε αντίθεση με τους δεσμούς του Βαρουφάκη με το νεοφιλελεύθερο Brookings Institution στον κόσμο των δήθεν πολιτικών διαφορών, η Petrescu και ο Βαρουφάκης είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Αν κάποιος ακολουθήσει τη διαδρομή των χρηματοδοτήσεων αυτών των δύο υπουργών Οικονομίας, καθώς και της Natalija Jaresko [ΣτΜ : υπουργού Οικονομίας της Ουκρανίας μέχρι το 2014, γεννημένης στις ΗΠΑ], θα καταλήξει στην Ουάσιγκτον και σε ιδρύματα που τροφοδοτούνται από τη CIA και τις μυριάδες των ιδρυμάτων που λειτουργούν σαν προκάλυμμά της. [ΣτΜ : να ισχύει άραγε κάτι άλλο για τον GAP;;;]

Το βιογραφικό σημείωμα του Βαρουφάκη, όπως αυτό της Jaresko, μυρίζει έντονα εστίες παγκοσμιοποίησης διασυνδεδεμένες με τον Τζορτζ Σόρος. Αν πιστέψουμε τα κορπορατιστικά ΜΜΕ, ο Βαρουφάκης ως υπουργός Οικονομίας θα αμφισβητήσει τα μέτρα λιτότητας που υπαγορεύονταν σε προηγούμενες αποτυχημένες συντηρητικές και σοσιαλδημοκρατικές ελληνικές κυβερνήσεις από την Τρόικα του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αλλά ο Βαρουφάκης είχε στο παρελθόν στενές σχέσεις με τις διεθνείς δυνάμεις, τις οποίες υποτίθεται ότι τώρα θα αντικρούσει.

Ο Βαρουφάκης εργάστηκε επίσης ως εσωτερικός οικονομικός σύμβουλος στην Valve Corporation, εταιρεία ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών και ψηφιακής διανομής περιεχομένου, ουσιαστικά θυγατρικής της πάντα ύποπτης Microsoft του ακραίου οπαδού της παγκοσμιοποίησης Bill Gates.

Οι προειδοποιητικές ενδείξεις ότι ο Βαρουφάκης είναι ένας «δούρειος ίππος» των παγκόσμιων τραπεζιτών είναι πολλές. Πρώτον, ο Βαρουφάκης ήταν οικονομικός σύμβουλος της αποτυχημένης σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, που έβαλε την Ελλάδα στο δρόμο προς τα δρακόντεια μέτρα λιτότητας. Τώρα ισχυρίζεται ότι ήταν κάθετα αντίθετος στη συμφωνία του Παπανδρέου με την Τρόικα, αλλά κανείς δεν θα μάθει ποτέ σε πόσα συμφώνησε ο νυν κατά της λιτότητας υπουργός Οικονομίας τον καιρό που συμβούλευε τον Παπανδρέου στο πώς να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα του χρέους της Ελλάδας.

Ο Βαρουφάκης είναι στενός φίλος και συν-συγγραφέας του Αμερικανού οικονομολόγου και συναδέλφου του στο Πανεπιστήμιο του Τέξας James K. Galbraith, γιου του αείμνηστου κορυφαίου Αμερικανού οικονομολόγου John Kenneth Galbraith. Οι δεσμοί του Galbraith με την παγκόσμια τραπεζική ελίτ φαίνονται από τη θέση του σαν επισκέπτη διδάσκοντα στο ελιτίστικο Brookings Institution στην Ουάσιγκτον. Με άλλα λόγια, αν και το παρελθόν του Τσίπρα υποδεικνύει έναν καλόπιστο αριστερό, το παρελθόν του Βαρουφάκη δείχνει ότι ο νέος υπουργός Οικονομίας της Ελλάδας αισθάνεται μια χαρά και σαν στο σπίτι του όταν βρίσκεται με τις ελίτ των τραπεζιτών που κατακρεούργησαν τους Έλληνες με λεπίδι τις περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση, τη δημόσια υγεία και άλλες βασικές δημόσιες υπηρεσίες.

Ο πρόλογος του βιβλίου του Βαρουφάκη «Μια μετριοπαθής πρόταση για επίλυση της κρίσης της Ευρωζώνης» (το οποίο έγραψε μαζί με τον James Galbraith και τον πρώην Βρετανό βουλευτή Stuart Holland) γράφτηκε από τον πρώην Γάλλο πρωθυπουργό Μισέλ Ροκάρ. Ο Ροκάρ κάλεσε την ΕΕ να ορίσει έναν Ευρωπαίο «ισχυρό άνδρα» και η προσωπική του επιλογή είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz, ο οποίος προειδοποίησε τη νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να τηρήσει τις συμφωνίες λιτότητας που έχουν συναφθεί με το ΠΑΣΟΚ και τις υπόλοιπες συντηρητικές κυβερνήσεις.

Ο Holland διατέλεσε σύμβουλος του πρώην Έλληνα Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου και μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν συμμετείχε στην επεξεργασία της Single European Act του 1986, έναν από τους οδηγούς για τη δημιουργία του οικονομικού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτού που χρησιμοποιήθηκε στην καταστροφή της ελληνικής οικονομίας εν ονόματι της λιτότητας.

Η δέσμευση του Βαρουφάκη να λειτουργήσει στο πλαίσιο του ΔΝΤ και του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος είναι εμφανής από αυτά που έχει γράψει στην ιστοσελίδα του. Στις παροτρύνσεις των Αμερικανών Οικονομολόγων Paul Krugman και Mark Weisbrot προς την Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αργεντινής, να διαγράψει το χρέος της και να βγει από την Ευρωζώνη, ο Βαρουφάκης απαντά ότι η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωζώνης, πρέπει να αποδεχτεί τα μέτρα που της επιβάλλονται από τους τραπεζίτες και τη γερμανική κυβέρνηση. Και αυτό σημαίνει ότι ο υπουργός Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ παραδόθηκε στους τραπεζίτες πολύ πριν από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Λαμβάνοντας υπόψη τα αναμφισβήτητα αριστερά διαπιστευτήρια πολλών μελών της ελληνικής κυβέρνησης, οι τραπεζίτες έχουν τουλάχιστον έναν πρόθυμο συνεργό στην ελληνική πλευρά, τον υπουργό Οικονομίας, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το μέλλον της οικονομίας της χώρας και τα αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας που επέβαλε η Τρόικα, μέτρα που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Αν και ο Βαρουφάκης δείχνει έτοιμος να συμφωνήσει με τους διεθνείς και ευρωπαίους τραπεζίτες, οι συνεργάτες του στην κυβέρνηση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το αντι-ΕΕ αλλά δεξιό κόμμα των ΑΝΕΛ δεν θα συμμορφωθούν σε υποδείξεις της ΕΕ σε θέματα όπως η συνέχιση της λιτότητας και οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας. Πριν καλά-καλά γίνει πρωθυπουργός, ο Τσίπρας επέκρινε την ΕΕ για την έκδοση προειδοποίησης για περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας εξ αιτίας της στάσης της στο θέμα της Ουκρανίας. Ο Τσίπρας δήλωσε ότι η προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε εκδοθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς είναι, όπως κι ο Βαρουφάκης, πανεπιστημιακός. Ωστόσο, σε αντίθεση με τον Βαρουφάκη, ο πρώην κομμουνιστής Κοτζιάς ήταν καθηγητής σε ελληνικό και όχι σε ξένο πανεπιστήμιο. Ο Κοτζιάς και ο Τσίπρας τηρούν τις υποσχέσεις τους όσον αφορά τις τρέχουσες και μελλοντικές κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας, κάτι που δεν θα αρέσει στις διασυνδέσεις του Σόρος που έχουν επαφές με τον Βαρουφάκη. Ο Κοτζιάς έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο σε νέες κυρώσεις ή σε ανανέωση κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Αντιτίθεται στην γερμανική κυριαρχία στην Ευρώπη και ήταν τόσο αφοσιωμένος κομμουνιστής, ώστε υποστήριξε την καταστολή του συνδικαλιστικού κινήματος της Αλληλεγγύης από τον Πολωνό κομμουνιστή ηγέτη Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι στην Πολωνία το 1980, γεγονός που τον θέτει σε πλήρη αντιπαράθεση με τον Πολωνό Πρόεδρο της ΕΕ Donald Tusk, έναν πρώην ακτιβιστή στο κίνημα της Αλληλεγγύης, που θέλει να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία. Με δεδομένα που θα μπορούσαν να στείλουν τους οπαδούς της παρεμβατικότητας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ σε μια πορεία προς την άβυσσο, ο Κοτζιάς θα μπορεί να αισθάνεται πιο οικεία στη Μόσχα, παρά στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία δημιουργίας στενών σχέσεων με τη νέα κυβέρνηση της Αθήνας. Η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) έχει πιθανότατα αρχίσει να παρακολουθεί όλα τα επίσημα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Μόσχας και σίγουρα έχει κατατάξει την Ελλάδα, όπως και τη Ρωσία, την Τουρκία, τη Βραζιλία, την Ουγγαρία, τη Βενεζουέλα, το Ιράν, τη Συρία και τον Λίβανο στην κατηγορία των εχθρικών της χωρών, για τις οποίες συλλέγει πληροφορίες από και με ηλεκτρονικά μέσα (SIGINT).

Η Ελλάδα, η οποία επινόησε τον δούρειο ίππο για να κατακτήσει την Τροία, πρέπει να είναι σε επιφυλακή για δούρειους ίππους σαν τον Βαρουφάκη που έχουν εμφυτευτεί στη νέα ελληνική κυβέρνηση.

 

Advertisements

About athenianvoice

Kosmas Loumakis - Sociological consultant, analyst, field operative and tactical field coordinator of national and regional social projects in Sweden. Was contracted for almost two decades by governmental bodies and NGO's, in governmental gang crime and extremism preventive efforts. Have produced a number of socio pedagogic action plans and developed methods, field tactics and strategies for gang crime and extremism preventive projects.

Posted on February 1, 2015, in Hot, Αρθρα στα Ελληνικα and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Comments are closed.

%d bloggers like this: