Ekonomer vet inte vad ”låna ut” betyder


Detta är en välbehövlig, enkel och bra förklaring av Lincoln av fenomenen pengar, skulder, lån och krediter..

__________________________________________________________________________________________

Ett fåtal nationalekonomer har, som jag skrev tidigare, precis kommit på att det finns något som heter pengar. Detta fåtal kan dock , som jag också beskrev, inte skilja på ”en skuld på svenska kronor”  från  ”svenska kronor”. Så i deras värld är din elräkning svenska kronor som du kan handla för på ICA.

Till stor del beror nog deras förvirring på att de inte heller vet vad ”låna” är för något. De tror banker lånar ut pengar (dvs svenska kronor)  Men bankerna lånar inte ut några svenska kronor. Jag tänkte beskriva hur bankerna ”lånar ut” sina egna skulder. Det hela är ett så simpelt trick att det nästintill är generande löjligt. Mycket ritande blir det.

Vi börjar med att Nisse vill låna 500 kronor av Per.

1

Per lämnar ifrån sig de 500 kronorna till Nisse. Att låna ut innebär som bilden visar att man lämnar ifrån sig något (t.ex de 500kr).

2

Men om Per hade gjort som bilden nedan hade Nisse aldrig gått med på detta

3

Jo, jag vet, det är löjligt att ens behöva rita bilden ovan för det är självklart att ingen går på ett sådant upplägg.  Eller är det? Nä, för faktiskt är det precis detta bankerna påstår sig  göra – de säger sig ”låna ut”  kronor  men de påstådda kronorna stannar kvar på banken – banken har mao, lika lite som Per i exemplet ovan,  ”lånat ut” något. Men ändå tycker Nisse nedan  att detta är schysst av banken.

5

Man skulle ju kunna tycka att det vore nog djävligt av banken att ljuga och säga att de ”lånar ut” något som de behåller i banken. Men det blir än värre för i verkligheten har inte banken inte ens 500-lappen.  I verkligheten är det som nedan:

6

Nisse har ju heller inte några 500kr men banken hittar på att Nisse gör en insättning på sitt konto på 500kronor (som banken därmed blir skyldig Nisse) sedan tar banken de påhittade 500kr som Nisse inte stoppade in på sitt konto och ”lånar” dem till Nisse så att Nisse också blir skyldig banken samma ickeutlånade 500kronor.  Japp, det är så korkat ologiskt det kan bli. Bilden nedan visar den logiska kortslutningen.

7

På ovan sätt sätter sig BÅDE Nisse och banken i skuld på samma 500kronor som aldrig funnits:

1)Bankens skuld är Nisses kontoinnehav (som banken kan betala genom att Nisse gör bankomatuttag).

2) Nisses skuld blir skuldpappret som Nisse skrev på.

Så banken har hittat på två skulder men har inga svenska kronor lånat ut  (vill man tala fikonspråk kan man säga banken har hittat på två IOU på något som banken aldrig lånat ut). Detta är också hur det skrivs på bankens balansräkning:

8

Sedan har storbankerna sett till att de kan bolla runt sina skulder (=kunders kontoinnehav)  internt inom sitt  sk betalsystem (om ni inte vet hur det fungerar kan ni kolla in videorna nedan). Av ovan förstår man också varför bankerna alltid ligger risigt till – de är lika skuldsatta som alla skuldslavar de häktat in tillsammans.

Så summa summarum: Banker lånar inte ut något alls och det finns inga svenska kronor på kundkontona – det enda som finns är bankernas skulder till kontoinnehavare och de samtidigt påhittade skulderna som skuldslavarna satt sig i.

Av ovan framgår det också varför det är viktigt för bankerna att få folk att tro att banken ”lånar ut” insatta svenska kronor. Detta bedrägeri och dessa lögner bygger det sk penningsystemet och betalsystemet på.

——–

Videor jag gjort som beskriver penningsystemet , ytterst amatörmässigt gjorda – om någon vill göra dem snyggare så varsågoda.

Andra delen här:

————————————–

Bloggandet är inte alltid så optimalt för att skapa överblick. Man skriver det man känner för för dagen och det blir svårt att skapa någon helhet för läsaren. Det här är ett försök till sammanfattning av blogginlägg som jag tycker ger en övergripande bild av hur det sk kallade ”penningsystemet” fungerar (som egentligen till över 97% är ett bollande av bankernas skulder till kontoinnehavare och inget penningsystem).

1) QE, Interbank Lending och andra ”obegripligheter

2) Sammanfattning: Hur det parasitära ”penningsystemet” fungerar

Nedan är kanske lättast att läsa men det jag gör fel är att jag använder ordet krediter och påstår att banker lånar ut dessa. Banker skapar inga krediter, lika lite som de skapar pengar, banker skapar skulder och inget annat. Ha det i åtanke om ni läser nedan

3) ”Penningsystemet för Dummies – eller – du är inte dum i huvudet för att du ser att Kejsaren är naken”

4) Hur JAK skulle kunna erbjuda sina kunder 100% uppbackade konton

————————

“of all the many ways of organising banking, the worst is the one we have today.”

Mervyn King fd chef för Bank of England

______________________________________________________________________________________

källa

Advertisements

About athenianvoice

Kosmas Loumakis - Sociological consultant, analyst, field operative and tactical field coordinator of national and regional social projects in Sweden. Was contracted for almost two decades by governmental bodies and NGO's, in governmental gang crime and extremism preventive efforts. Have produced a number of socio pedagogic action plans and developed methods, field tactics and strategies for gang crime and extremism preventive projects.

Posted on September 8, 2013, in Artiklar på Svenska, Hot, Videos and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 10 Comments.

 1. Lektionerna 8, 9, 10, 11 och 12 är en bra lektioner…

  .

 2. Lektionerna (lectures) är ganska informativa och pedagogiskt lättbegripliga…

 3. Tack! Något speciellt av detta du rekommenderar att läsa?

 4. Jag måste erkänna att jag inte har järnkoll på ECB, men det är väl en centralbank?

  I så fall kan de ju riskfritt trycka hur mycket pengar de vill utan att backa upp det med någonting. En centralbank kan ju inte gå i konkurs. Effekten av pengatryckande som inte backas upp av motsvarande ökning av realtillgångar blir dock inflation. I värsta fall hyperinflation, och det är det ju ingen som vill ha.

 5. Nej, jag är tekniker, och kan verkligen uppskatta den enkla matematik som ligger bakom modellen för dagens bankväsende. Den ger den flexibilitet som ekonomin behöver då den tillåter att mängden pengar ökar i takt med att realtillgångarna i samhället ökar.

  Problemet är inte modellen i sig, utan hur den missbrukas. För att stävja missbruket krävs bättre ramverk för belöning inom bankväsendet (detta borde vara i långsiktiga ägarnas intresse då de annars riskerar sin investering) samt krav på att bankerna har tillräckliga reserver och verkningsfulla kontroller att reglerna efterlevs. Dessutom behöver medvetenheten om att banker kan luras öka så att inte icke ont anande pensionsfonder och andra köper värdelösa tillgångar som tex sub-prime.

 6. Ekonomen Steve Keen har varnat länge för det som vi idag ser som en global “ekonomisk kris”… Kan vara värt för dig att ta en titt på den här sidan tror jag!

  http://www.debtdeflation.com/blogs/research/

 7. Du är ekonom va?… 😉 Det är ju numera oerhört klart att bl.a ECB och flera av de största centralbankerna just INTE kan backa upp med “säkra” tillgångar (därav likviditets-korstågen emot södra Europa)… Jag tror att du möjligen omedvetet, bekräftar den här artikelns poäng.

 8. Det är klart att bankerna har pengar. Det är ju bara att gå till bankomaten så har du 100-lapparna i handen.

  Sen vet jag också att det inte ligger enorma valv med ruttnande papperspengar för att täcka upp alla tillgodohavanden på konton. Däremot har banken fordringar som täcker alla pengar de lånar ut.

  I exemplet har banken en fordring på den som pengarna lånas ut till. Om pengarna tex förs över till Konsums konto så har banken en fordring på den som lånade pengarna för att täcka det tillgodohavande som Konsum har i banken. Inte heller här är det särskilt konstigt.

  Eftersom bankerna har rätt att skapa pengar på detta sätt kräver staten att banken backar upp fordringen och skulden med säkra tillgångar.

 9. Ja. men Marcus du HAR de pengar du skall låna ut till din polare, men det har alltså inte bankerna!… De lånar ut pengae de INTE HAR… Läs igenom noga och titta på de båda filmerna!… Det är rätt sjukt men tyvärr sant.

 10. Hur tänkte du nu? Om jag säger till min kompis att han får låna 500 kr av mig. Han får använda pengarna till vad han vill och när som helst, dvs han har full kontroll över pengarna. Sedan lovar jag att ta hand om pengarna till den dagen han behöver dem.

  Det är precis detta som händer när banken lånar ut pengar. Jag ser inget skumt alls i det. Vid överenskommelsen byter förstås inga pengar händer, men avtalsmässigt gör de det. Den som lånar ut förbinder sig att betala ut pengarna när som helst, tex vid ett bankomatuttag eller på Konsum.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: