Torsten Rönnerstrand avlivade myten om lata greker


Torsten Rönnerstrand är docent och lektor i litteraturvetenskap. I lördags talade han på temat Myten om de lata grekerna vid Café Gjuteriet i Karlstad. Han förklarade bakomliggande orsaker den finansiella krisen i Grekland

ronn_hel

Det är väl inte konstigt att Grekland har problem. Grekerna sitter ju bara på tavernorna och dricker ouzo. Det fåtal som jobbar går i pension vid 40… Den bilden har många svenskar av de lata och ansvarslösa grekerna. En mytbild, menar Torsten Rönnerstrand, docent och lektor i litteraturvetenskap.

Myten om de lata grekerna var temat när han talade på Café Gjuteriet i Karlstad under lördagseftermiddagen.

– Enligt OECD är grekerna de som jobbar mest i Europa, i snitt 2 017 timmar per år. I Holland arbetar de 1 379 timmar per år och i Tyskland 1 143.

Det är inte heller sant att grekerna går i pension vid 40 års ålder. Enligt Torsten Rönnestrand pensioneras den genomsnittlige greken vid 61,8 år och pensionerna är så små att det är orealistiskt att leva på dem. Och i realiteten jobbar de tills de stupar.

– På papperet jobbar de åtta timmar, i verkligheten arbetar de tolv men avgifterna som betalas in för dem motsvarar att de skulle ha arbetat fyra timmar. Det är inte heller så att de är improduktiva. Enligt OECD:s mätningar är det sex länder i EU som har lägre produktivitet än Grekland.

När det gäller bilden av den glade och obekymrade greken har de delvis sig själv att skylla, anser Torsten Rönnerstrand. De har poserat i t-shirtar med trycket ”No problems”. Men i resehandböckerna framstår de oftast som kompetenta och driftiga, inte minst bönderna.

– Bilden av de ansvarslösa dagdrivarna har funnits sedan andra världskriget och denna förvanskade bild har spridits av intellektuella kulturella ut över Europa. Filmer som Aldrig på en söndag och Zorba har också bidragit till den bilden.

Torsten Rönnerstrand gav en historisk bakgrund till varför det ser ut som det gör i dag. Han menar att den vanlige greken är en strävsam knegare som aldrig haft en chans att leva som dagdrivare. Problemen beror i stället på, vad han benämner som, sociala katastrofer.

Han berättar om fördrivningen från Mindre Asien, diktaturen under Metaxas, den tyska ockupationen, den engelska interventionen och inbördeskrigen som pågick från 1946 till 1949.

– Grekerna kastade ut tyskarna, framför allt i oktober 1944. Då kom i stället engelsmännen. Först visade grekerna uppskattning och hade förtroende för dem men sedan blev det ett utrotningskrig mot den grekiska motståndsrörelsen.

Han talade om hur USA slöt upp vid Englands sida, konflikter som trappades upp, förföljelser av motståndsmän, fångläger, och diskriminering.

– När de sökte jobb krävdes ett intyg om att man var lojal med makthavarna, annars åkte man ut i arbetslöshet.

Gång på gång återvänder han till begreppen oligarki (fåmannastyre), korruption och vanstyre. Efter valet 2009 uppdagades det att statsskulden var dubbelt så stor som de tidigare uppgett.

– Och denna ska betalas av dem som aldrig fått någon nytta av pengarna.

En del skyller den finansiella krisen på Olympiska Spelen som arrangerades i Athen år 2004. Till viss del är det sant, menar Torsten Rönnerstrand. OS blev betydligt dyrare än man räknat med, men en stor del av arbetet utfördes av volontärer. Andra skyller på eurosamarbetet vilket bidragit till att Grekland förlorat stora delar av turismen till billigare länder som Turkiet och Thailand.

– Några skyller på de utomeuropeiska invandrarna, bland annat partiet Gyllene Gryning, men de flesta greker är obenägna att godta detta. De lägger skulden på oligarkin.

Oligarkin, menar han, är vana att leva på lättförtjänta pengar och det är svårt för vanliga greker att bidra med mycket, de har inte fått särskilt mycket. Han berättar att man under krisåret 2011 förde ut 40 miljoner euro ur landet. Pengarna fraktades i resväskor, ofta till London, där rika greker nu köper upp fastigheter.

Torsten Rönnerstrand berättar att en engelsk tidning avslöjat att en trojka bestående av EU, Internationella valutafonden och Europeiska centralbanken, med avsikt försökt lura in Grekland i en skuldfälla i syfte att få landet att sälja ut naturtillgångar till underpriser, sälja öar och privatisera hamnar och flygplatser.

– Men det är inte säkert att de europeiska bankerna tar hem spelet eftersom ryssarna nu börjat köpa upp tillgångarna. Grekland befinner sig i ett mycket svårt läge.

Enligt Torsten Rönnerstrand har de unga grekerna inte tillräckliga kunskaper om landets historia för att förstå vad som orsakat krisen. Han menar att ett av skälen till detta är att skolan undvikit att ta upp detta med motiveringen att man inte vill riva upp sår från inbördeskriget. Men detta har i stället lett till myter och skenförklaringar, anser han.

_____________________________________________________________

Publicerad: 2013-02-18 11:29 i Värmlands Folkblad av  Britta Staakebritta.staake@vf.se Originalartikel här

______________________________________________________________
Advertisements

About athenianvoice

Kosmas Loumakis - Sociological consultant, analyst, field operative and tactical field coordinator of national and regional social projects in Sweden. Was contracted for almost two decades by governmental bodies and NGO's, in governmental gang crime and extremism preventive efforts. Have produced a number of socio pedagogic action plans and developed methods, field tactics and strategies for gang crime and extremism preventive projects.

Posted on February 18, 2013, in Artiklar på Svenska, Hot. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: