Άρθρο-κραυγή στον Guardian: Η Ελλάδα σε βαθιά ανθρωπιστική κρίση – Η Ε.Ε. κωφεύει


https://athenianvoice.files.wordpress.com/2013/02/alexpolitaki.jpgguardian.co.uk, Monday 11 February 2013 15.12 GMT

Greece homeless men in AthensΕλλάδα άστεγοι άνδρες στην Αθήνα »- Ο αριθμός των αστέγων έχει αυξηθεί σε πρωτοφανή επίπεδα για μια ευρωπαϊκή χώρα: ανεπίσημες εκτιμήσεις τους θέσει σε 40.000.” Φωτογραφία: Όλι Scarff / Getty Images

Για τα στάνταρντς των ευρωπαϊκών κοινωνιών, οι ανθρωπιστικές κρίσεις θεωρούνται επακόλουθο φυσικών καταστροφών, επιδημιών, πολέμων και εμφύλιων συρράξεων.

Το ότι μια τέτοια κρίση θα μπορούσε να συμβεί σε ευρωπαϊκή χώρα, ειδικά σε κάποια που είναι μέλος της Ε.Ε., αυτό θεωρείται σχεδόν αδιανόητο, σημειώνει σε χθεσινό άρθρο της στην εφημερίδα Guardian η Αλεξάνδρα Πολιτάκη.

Και προσθέτει: «Κι ωστόσο πολλοί ειδικοί ισχυρίζονται πωςη Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο ανθρωπιστικής κρίσης. Ο επικεφαλής των Ιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης, υπήρξε από τους πρώτους που το δήλωσαν ανοικτά. Το Πέραμα λόγου χάρη, το οποίο βρίσκεται στο άκρο του λιμανιού του Πειραιά βρίσκεται εν τω μέσω ανθρωπιστικής καταστροφής. Η Ιατρική Ένωση Αθηνών, το μεγαλύτερο σώμα επαγγελματιών του είδους, έστειλε μέχρι και επίσημη επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη, ζητώντας να παρέμβει.

Και εάν αυτή η ανθρωπιστική κρίση έχει μέχρι στιγμής συζητηθεί τόσο λίγο, αυτό οφείλεται κυρίως σε πολιτικούς λόγους».  Αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης, η ελληνική κυβέρνηση και η ΕΕ θα είχαν επίσης παραδέχθη ότι τη σημερινή κατάσταση την έχει προσελκύσειη η λεγόμενη οικονομική “διάσωση” της Ελλάδας . Έτσι, οι αρχές έχουν επιλέξει να σωπάσουν.

Τι ορίζουμε όμως ως «ανθρωπιστική κρίση»;

«Αληθεύει πως δεν υπάρχει ένας γενικός ορισμός του τι συνιστά ανθρωπιστική κρίση», αναφέρει η Αλεξάνδρα Πολιτάκη και συμπληρώνει: «Ωστόσο, ο τρέχων ορισμός που χρησιμοποιείται από ειδικούς με εμπειρία στο πεδίο είναι καθαρά πρακτικός και ευθύς: η ανθρωπιστική κρίση συνοδεύεται συνήθως από αυξανόμενη φτώχεια, ανισότητα στην εκπαίδευση και την κοινωνική ασφάλεια, καθώς και από ελλιπή πρόσβαση στις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας. Σημαντικοί δείκτες μιας τέτοιας κρίσης είναι επίσης η έλλειψη ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης».

Πρωτοφανής κατάσταση για μία χώρα σαν την Ελλάδα η οποία, σύμφωνα με τoν Πίνακα Ανθρώπινης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, το 2008 η Ελλάδα κατείχε τη 18η θέση στην παγκόσμια κατάταξη.

Τα ωμά δεδομένα της ίδιας της Ε.Ε. δείχνουν πλέον μία τελείως διαφορετική κατάσταση:

«Το 2011, το 27.3% του πληθυσμού, δηλαδή 1.3 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονταν στο χείλος της πτώχευσης. Στοιχεία για το 2012 δεν υπάρχουν ακόμη, αλλά τα πράγματα σίγουρα δεν διαγράφονται ευοίωνα… Σημαντικός δείκτης της κατάστασης είναι επίσης η στέρηση βασικών υλικών αγαθών: θέρμανση, ηλεκτρικό, τηλέφωνο, μέσο μετακίνησης, ελλιπής διατροφή σε κρέας και ψάρι σε εβδομαδιαία βάση, καθώς και αδυναμία πληρωμής έκτακτων εξόδων ή ενοικίων και λογαριασμών».

Το άρθρο επισημαίνει, επίσης, ως σημαντικούς παράγοντες διαμόρφωσης της παρούσας κατάστασης, την αναποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων επανένταξης των ανέργων στην αγορά εργασίας (το 26% έφτασε τον Οκτώβριο του 2012 η ανεργία), το καθημερινό κλείσιμο ενός μεγάλου αριθμού μικρών επιχειρήσεων, την αύξηση των ποσοστών των άστεγων (υπολογίζονται στις 40.000), τον ολοένα διογκούμενο ρόλο των ομάδων εθελοντών ιατρών στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας με σκοπό την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (υπηρεσίες που μόλις πριν 3 χρόνια απευθύνονταν αποκλειστικά σε μετανάστες), τέλος την καλπάζουσα αύξηση των δημόσιων συσσιτίων (ένα φαινόμενο που αφορά ολοένα και περισσότερους μαθητές σχολείου και φοιτητές).

«Η χώρα», καταλήγει το άρθρο της Αλεξάνδρας Πολιτάκη, «χρήζει ανθρωπιστικής επέμβασης και είναι ντροπιαστικό για την ελληνική κυβέρνηση και την Ε.Ε. να επιμένουν να μη βλέπουν την πραγματική κατάσταση. Απαιτείται έκτακτη ανθρωπιστική δράση τώρα».

στα αγγλικά: Greece is facing a humanitarian crisis

_________________________________________________________________

Advertisements

About athenianvoice

Kosmas Loumakis - Sociological consultant, analyst, field operative and tactical field coordinator of national and regional social projects in Sweden. Was contracted for almost two decades by governmental bodies and NGO's, in governmental gang crime and extremism preventive efforts. Have produced a number of socio pedagogic action plans and developed methods, field tactics and strategies for gang crime and extremism preventive projects.

Posted on February 16, 2013, in Hot, Αρθρα στα Ελληνικα. Bookmark the permalink. 3 Comments.

 1. Ο καταστροφέας και ο κερδοσκόπος

  Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε στους σκληρά δοκιμαζόμενους Ελληνες η κοινή εμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου και του Τζορτζ Σόρος, που αποκάλυψε η «κυριακάτικη δημοκρατία». Ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με την καταστροφή μιας χώρας, την εξαθλίωση του λαού μας και την εξαΰλωση της εθνικής κυριαρχίας παρέδωσε… μαθήματα «για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρώπη και διεθνώς» μαζί με τον ακούραστο τυχοδιώκτη του χρήματος Τζορτζ Σόρος σε πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

  Πέρα από την πρόκληση, η οποία είναι μεγάλη και αυταπόδεικτη, υπάρχει και η ουσία. Η διερεύνηση των συνθηκών, των αποφάσεων, των προθέσεων και των πιθανών οφελημάτων εκείνων που μεθόδευσαν την υποδούλωση της Ελλάδας στις «δάνειες δυνάμεις».

  Ο κ. Παπανδρέου τον Σεπτέμβριο του 2011 στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, αποπειρώμενος να απαντήσει σε ερώτημα της εφημερίδας μας για τα περιβόητα CDS, τα ασφάλιστρα κινδύνου στα οποία τζόγαραν οι επιτήδειοι που κερδοσκοπούσαν με τις φήμες χρεοκοπίας της πατρίδας μας, είχε απαντήσει: «Τα CDS δεν ήξερα τι ήταν πριν αρχίσουνε να παίζουνε με το χρέος της χώρας! Ούτε έχω δει CDS! Μην αναπαράγετε αυτές τις φημολογίες, οι οποίες κι αυτές δείχνουν την έλλειψη δικαίου στην χώρα μας. […] Ολη αυτή η υπόθεση είναι μια αστεία υπόθεση».

  Το συντεταγμένο κράτος, όσο υφίσταται, πρέπει να αποδείξει στον κ. Παπανδρέου ότι δεν είναι αστεία υπόθεση η έρευνα για την κερδοσκοπία μέσω των ασφαλίστρων κινδύνου. Εκείνος ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης που διέλυσε τη χώρα και στενότατος φίλος ενός δαιμόνιου διεθνούς κερδοσκόπου. Αρα, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι οι κινήσεις του προσέφεραν αμύθητα κέρδη σε διάφορα γεράκια των «αγορών».
  Οι συχνές εμφανίσεις του και οι συναντήσεις με τον κ. Σόρος θα έπρεπε να τον έχουν… διαφωτίσει σχετικά με τα θανάσιμα παιχνίδια που παίζουν οι καρχαρίες του χρήματος σε βάρος ολόκληρων λαών.

  Μπορεί οι θαμώνες των συνεδρίων του κινήματος να έχουν θετική άποψη για τον κ. Παπανδρέου, αλλά οι Ελληνες θέλουν να ακούσουν και τη γνώμη της Δικαιοσύνης.

  http://news247.gr/newspapers/Sunday_Papers/kyriakatiki_dimokratia/kyriakatikh_dhmokratia.2150784.html?watch=fullwidth&dtmDate=2013-03-04

 2. ΤΟ "ΔΙΚΤΥΟ" ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΤΗΣ "ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ"

  Αντίθετα με ό,τι πιστεύεται, οι Μυστικές Υππρεσίες δεν αποτελούν κρυφό τμήμα του αμυντικού μηχανισμού των εθνικών κρατών, αλλά, αντίθετα, το φανερό κομμάτι των αόρατων υπερεθνικών κέντρων που ελέγχουν όλο τον κόσμο για λογαριασμό «Εκείνων».Ενα «θαμμένο» ντοκουμέντο αποκαλύπτει ότι μυστικές εταιρίες, χρηματοοικονομικά ιδρύματα και πρόσωπα-κλειδιά εργάζονται συντονισμένα για τα συμφέροντα μιας διεθνούς ελίτ, η οποία κινεί τα νήματα της Ιστορίας, παραμένοντας η ίδια στην αφάνεια και στο απυρόβλητο….

  «Δύο είναι τα ουσιαστικά ερωτήματα ιης Ιστορίας: (1) Τι είναι εξουσία; (2) Ποια δύναμη παράγει την κίνηση των εθνών,»
  Λέων Τολστόι, Πόλεμος και Ειρήνη
  Η Νέα Παγκόσμια Τάξη είναι ήδη ένα δρομολογημένο καθεστώς. Ερήμην των λαών, έχει αποφασιστεί η δημιουργία μιας νέου τύπου κοινωνίας, χωρίς αξιοκρατία, χωρίς παραδόσεις, χωρίς ιστορική συνείδηση’ ένας turbo-καπιταλισμός τυχοδιωκτών και τοκογλύφων που δήθεν δεν είναι «ρατσιστικός» αφού η φυλή και η εθνικότητα των καταναλωτών δεν τους ενδιαφέρουν.
  Μια βασική παράμετρος της μυστικής ατζέντας της Νέας Τάξης μέσα από την Ιστορία των τελευταίων εκατόν πενήντα χρόνων είναι οι δεσμοί μεταξύ των Μυστικών Υπηρεσιών και του κύκλου των Μυστικών Εταιριών, στους κόλπους της Παγκόσμιας Ολιγαρχίας. Το κλειδί στην κατανόηση τού πόσο καλά λειτουργούν αυτοί οι οργανισμοί είναι η αναγνώριση της ευρείας κλίμακας των κοινωνικών δυνάμεων που μπορούν να οργανώσουν και να επηρεάσουν.


  ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ

  Τη δεκαετία του ’90, η μεγάλη τραγωδός Αννα Συνοδινού είχε το θάρρος να παραιτηθεί από τη θέση της στη Βουλή, δηλώνοντας: «Η Νέα Παγκόσμια Τάξη δρομολογήθηκε στη Μάλτα. Ήταν η Μάλτα (σ.σ.: η περίφημη συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ – ΕΣΣΔ, επί Γκορμπατσώφ) που κατήργησε τη Γιάλτα. Η Μάλτα και η θεαματική πτώση του Τσαουσέσκου σήμανε τη

  http://antipliroforisi.blogspot.se/2009/10/blog-post_5356.html

 3. Speech by Eurydice Bersi, Greece

  Να και κάτι που μας κάνει να αισθανόμαστε υπερήφανοι (ΒΙΝΤΕΟ)

  Διαφήμιση χωρίς την παρουσία του Ελληνικού Κράτους ή επώνυμων Ελλήνων…
  Διαβάστε παρακάτω και απολαύστε το Βίντεο
  Ο Andre Rieu είναι ένας 62χρονος Ολλανδός βιολιστής, από τα μεγαλύτερα εν ζωή ονόματα μαέστρων κλασικής μουσικής σήμερα στον κόσμο. Θεωρείται ο κορυφαίος ερμηνευτής στον κόσμο, των βάλς των Γιόχαν Στράους (πατέρα & υιού).
  Από το 1987 δημιουργεί την διάσημη ορχήστρα του: Johann Strauss Orchestra, με 50 περίπου εξαιρετικούς μουσικούς. Έχει γυρίσει όλο τον κόσμο και έχει παίξει στα μεγαλύτερα θέατρα & αίθουσες του κόσμου. Του έχει απονεμηθεί 2 φορές το World Music Award (κάτι σαν Όσκαρ για
  την παγκόσμια μουσική σκηνή κάθε είδους..) και έχει αρκετούς χρυσούς και πλατινένιους δίσκους σε ευρωπαικές χώρες, Αυστραλία και Βρετανία.
  Το 2001 δίνει στήν ιστορικότερη αίθουσα συναυλιών της Βρετανίας (και μιά από τις πιό γνωστές ανα το κόσμο, μαζί με τη Σκάλα του Μιλάνου, το Madison Square Garden της Ν. Υόρκης κ.τ.λ), στο Royal Albert Hall του Λονδίνου, (έχουν παίξει και ερμηνεύσει εκεί κατά καιρούς όλοι οι μεγάλοι του 20αι. -από Κάλλας και Έντιθ Πιάφ μέχρι U2 και Beatles) μια από τις σπουδαιότερες συναυλίες του, το Millenium Concert, (η οποία μάλιστα ηχογραφείται ζωντανά και βγαίνει αργότερα σε δίσκο).
  Επιλέγει για το κλείσιμο μιάς συναυλίας, με έργα Strauss, Sostakovich, George Gersuin Glen Miller, και άλλων μεγάλων κλασικών των προηγούμενων, αλλά κυρίως του 20 αι., το κομμάτι που περιλαμβάνει το βίντεο που ακολουθεί απ’το youtube. Το τι επακολουθεί στην αίθουσα το “περιγράφει” το ίδιο το βίντεο..
  Η συναυλία δεν είχε καμμιά απολύτως σχέση με το επίσημο Ελληνικό Κράτος , δεν διοργανώθηκε από κάποιο κρατικό ή ιδιωτικό ελληνικό φορέα, ούτε συμμετέχει σ’αυτήν με οποιονδήποτε τρόπο κάποιος Έλληνας, σαν μουσικός , μάνατζερ, οργανωτής ή απλός θεατής.. (Το θέατρο είναι κατάμεστο από … Βρετανούς -και όχι μόνο- όλων των ηλικιών).
  Αυτός που “τιμάται” όμως από τον Andre Rieu, με την επιλογή του, είναι ένας κλασικός του 20αι. που έχει ξεπεράσει προ πολλού τα στενά όρια της νεοελληνικής μιζέριας και έχει γίνει μέρος της παγκόσμιας μουσικής πολιτιστικής κληρονομιάς εις το διηνεκές…

  Το βίντεο στο you tube έχει πάνω από 2.000.000 προβολές..

  Απολαύστε υπέυθυνα…

  Andre Rieu in London playing Sirtaki greek greece dance

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: