Kapitalismens skygglappar gör dig känslomässigt handikappad och själsligt sjuk!


av Kosmas Loumakis

imagesVi skall vara medvetna om i dessa tider att det finns en stark ‘lobby’ som sedan två decennier tillbaka, vill få oss att tro att tiggare egentligen är rika, att de sitter på enorma förmögenheter som de tiggt ihop och att de lurar folk (detta är förstås effektivt för att ännu mer bedöva empatin och altruismen hos ett redan samvetsbedövat folk)!… En människa som sitter ute i 10-20 minusgrader och tigger, har oftast problem, STORA problem… De som är beredda att ge 100 kr i dricks på en sötsliskig innekrog, där alla egentligen bedrar varandra (med plast-leenden och löften om ‘lönande’ och kreditvärdigt sex eller profitbaserad vänskap), men inte kan avvara en krona för en medmänniska, har MYCKET, MYCKET STÖRRE problem… Vi tränas hela tiden av lifestyle-media och skvaller-rapporteringar i att sparka nedåt och slicka uppåt, så se upp med vilka “sanningar” ni tar till er och sprider.

Falska insamlingar och tiggar-ligor skall man självklart se upp med, men det absolut största antalet av de ‘vanliga’ tiggarna är egentligen inget annat än en skamligt uppenbar bekräftelse av stadens “ruttnande” medborgar-samvete – Hur folk nonchalerar dessa människor bekräftar mer de själsliga och känslomässiga ökenlandskapen som dagligen växer hos de s.k vanliga medborgarna, än någon slags ‘trashankarnas’ komplott för att sno våra enkronor. De samvetslösas emotionella sjukdomstillstånd kan inte längre döljas med hjälp av lögn-propagandor om “tiggar-eliten” som blåser oss på våra mynt. Man är fan ta mig beredd att kasta enkronor i en löjlig fontän nånstans och önska sig något, men inte ge en krona till en medmänniska och önska honom/henne ett break i livet, ett bättre öde och samtidigt göra sin egna frusna själ en jätte-tjänst. Man mutar sina barn, med i snitt 50 kr i veckan, men man kan inte avvara en femkrona till någon som till 95% chans är i stort behov av den.

metrohomeless1I takt med att arbetslösheten och fattigdomen kraftigt stiger i samhället, vill Mammons agitatorer, kapitalismens skugga, alltså få oss att INTE titta på dess skamligaste ansikte, “väfärdsstatens” växande antal fattiga… Detta är vad sådana “va-försiktig-med-vem-du-ger-ditt-mynt-till-kampanjer” egentligen säger och inget annat. Ville man skydda medborgaren från att bli lurad, skulle man vara mer öppen med finansbolagens och investmentbankernas förehavanden. De som vill undvika att bli lurade på en krona av en påstådd girig ‘krösus’, som tigger under julen, men samtidigt accepterar att dagligen bli ordentligt blåsta av bankerna och nyhetspapegojorna, bör först söka upp en duktig och erfaren psykoanalytiker och försöka att komma över sina uppenbara, emotionella blockeringar och kanske även väcka sitt uppenbart avdomnade samvete och förmåga till empati!

Nu när det är svinkallt ute föreslår jag istället att ni tar fram gamla jackor, rockar, tjocka tröjor och filtar ni inte använt på flera år och förmodligen aldrig mer kommer att använda, och ge dessa till de som sitter ute och tigger och de som måste sova under broar, garage, trapphus, cykelstall eller soprum… Tänk med hjärtat, ge bort julmat och en extra ‘slant’ till jul dessutom! Ni fastighetsägare, bostadsrättsförenings-ordförande och vaktmästare som kör ut uteliggare från era trapphus och pannrum, i detta klimatet, är inte ett dugg bättre människor än de som medvetet plågar både djur och människor för nöjes skull… Varm-garage för bilar och isiga och svinkalla trottoarer för människorna… Överrockar åt pudlar, men inte ens en varm blick åt en hemlös. Jag kan upplysa er om att jag lätt kan hålla mig från att jubla av stolthet, över det som fortfarande de allra flesta svenskar har mage att kalla “välfärd”.

“Förbannad vare den, framför alla andra, som förslavas av kärlek till pengar. Pengar ersätter syskon, pengar tar föräldrars plats och pengar bringar oss krig och slakt”

Anacreon (570 BC – 488 BC)

800RevolutionaryBeggarStencil-KeepYourCoinsIWantChange

________________________________________________________________

Advertisements

About athenianvoice

Kosmas Loumakis - Sociological consultant, analyst, field operative and tactical field coordinator of national and regional social projects in Sweden. Was contracted for almost two decades by governmental bodies and NGO's, in governmental gang crime and extremism preventive efforts. Have produced a number of socio pedagogic action plans and developed methods, field tactics and strategies for gang crime and extremism preventive projects.

Posted on December 11, 2012, in Artiklar på Svenska, Hot and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 7 Comments.

 1. Linda, jag blir glad att höra att din lilla dotter har sådana karaktärsdrag,… hjälp henne att behålla dem… När det gäller syrianer så vet jag att väldigt många är framgångsrika, rent ekonomiskt men tyvär så håller många sig fortfarande till en dogmatisk form av kristendom, där man stöter ifrån sig oliktänkande och där man behållt en inskränkt by-mentalitet oavsett om man kommer från storstäder… Vilken Syrian, Grek eller Serb som helst som anser sig vara religiös och vill följa den absolut viktigaste doktrinen i vår religion har inte fattat ett smack om han inte inser att Jesus lära är FÖRLÅTELSE, NÄSTAKÄRLEK OCH BARMHÄRTIGHET för MÄNNISKAN, och inte en grupp av människor. Många av de traditionella yttringarna är i själva verket anti-kristna då de propagerar för omänskliga beteenden så som rasism, främlingsfientlighet och idoldyrkan… Oavsett om man själv kallar sig kristen så blir man inte det förren man lever efter Jesus mest centrala gåva till mänskligheten, MEDMÄNSKLIGHETEN… De som in te förstått detta och inte lever efter detta har ingenting med Kristus lära att göra annat än på ytan… Religionerna, alla religioner har underlättat för de svagt begåvade att uttrycka rasism, främlingsfientlighet och elitism genom sin religion och de har förvanskat det andliga budskapet till en slags klan-etik som om man var utvald och av alla andra på planeten fattat bäst vad “Guds” plan är! Det tänket hör hemma i ett åsne-stall och inte i verkligt mänskliga miljöer. Vill man undvika att fortsätta vara endast en rik, “byfåne” bör man utveckla sitt tänkande och sin förmåga att lyssna på sitt känsloliv, sitt verkliga känsloliv inte det som traditioner, seder och vidskepelse föder, utan det som ett självständigt,kritiskt tänkande med en andlig insikt utvecklar.. En högskoleexamen är ingen garanti för en förfinad själ, men de klassiska studierna är det. Literatur, Filosofi, Konst, Naturvetenskap ger de redskap som vårt sinne behöver för att kunna höja sig över de djuriska behovens tiilvaro där fokus ligger på olikheterna istället för i den verkligt mänskliga tillvaron där likheterna istället blir uppenbara… Vill du se till att dottern fortsätter vara en sann altruist ge henne möjligheten att få uttrycka detta så ofta som möjligt och inspirera henne att intressera sig för klassisk literatur och konst så fort hon börjar skolan… Läs min artikel på engelska om det jag anser vara vårt ansvar som människor… Den är på engelska som jag hoppas att du inte har några svårigheter med: https://athenianvoice.wordpress.com/2012/12/29/put-your-foot-where-your-mouth-is-2/

 2. Din artikel är åter igen som överförd direkt från mina tankar. Jag går ofta förbi tiggare där jag bor och har börjat lära min dotter att ge pengar till dom och förklara innebörden av att vara fattig. Hon är bara tre år men förstår fanimej ordet empati bättre än hela Sveriges befolkning tillsammans. Jag blev glad i hjärtat senast som jag var på ett utvecklingssamtal på förskolan och fick höra att hon berörde alla lärare för att hon hade så enormt mycket empati. Hon är den första som springer fram när någon skadat sig och börjar nästan alltid gråta när hennes vänner gråter. Och jag frågar mig själv: när vi ska vi andra börja gråta när alla världens människor gråter, när ska vi börja lida när andra lider? Hur många blinda ögon krävs det för att förstöra en värld? Som fru till en syrian (jag är själv från Sri-Lanka)så kan jag verkligen se hur pengar påverkar människor beteende. Syrianerna kom från ett förtryck, ett förföljt liv där dom mördades enbart för deras tro! Väl i Sverige där dom lyckats bli en av dom mest framgångsrika invandrargrupperna och blivit duktiga egenföretagare och välutbildade människor som tjänar massor av pengar så är dom snabba på att vända förtrycket mot andra och nedvärdera alla som inte besitter samma möjlighet. Jag blir ofta förvånad över hur jag finner mig själv i nästan aggressiva diskutioner när jag sitter med syrianer som sjunger med i samma vidriga refräng om att vi ska stänga gränserna, tänka på oss själva, inte ge pengar till tiggare för tiggeri är en konspiration, göra skillnad på människor etc etc etc… och detta kommer från människor som en gång i tiden fick känna på hur det var att vara utstängd och bortom all hjälp. Kanske vi alla borde stanna vid åldern tre och behålla våra goda kvalitéer som verkar tyna bort för varje år vi blir äldre…..

 3. håller med.
  Frågan är vem som inte håller med?
  Kan det vara dom jag ser på TV som kallar sig själva politiker som talar om hur vi ska förhålla oss till varandra men dom syns aldrig i verkligheten.

  Till Sorgsen Mormor,
  Gör inte politik av snöbollskrig och börja kasta snöbollarna på TV:n 🙂

 4. Sorgsen Mormor

  Jag antar att du menar den del av “folk” dvs överklass o medelklass som har råd. Det är ju ganska känt att de med lägsta inkomsterna är mest solidariska tex med att betala skatt tv-avgift skänka o ge hjälp åt utsatta. Tyvärr är ju en stor del i Sverige så fattiga att de själva behöver besöka soppkök inte kan ge julklappar osv. Deras inbet försäkringar(med överskott) skatter o inbet lön till pensioner har ju stulits, festats för, gått till fantasilöner, slösats till EU o banker. Man vill gärna skänka men innebär det att man inte kan betala hyran o blir vräkt blir det ju ytterligare hemlösa. dvs valet saknas. Läste att de enormt rika i Grekland som fört pengarna utomlands kunde betala skattskulden om de skattat i sitt land. Folket är inte problemmet utan de med makt att förskingra stjäla o vara omåttligt snåla o oempatiska. Hjärntvätten emot sjuka fattiga äldre osv håller jag med om.

 5. Håller med, bra skrivet..

 6. Väldigt bra skrivit! Häller med Dej helt!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: