Angående det oproportionella fokus SD får i media:


av Kosmas Loumakis

Medan, majoriteten av det svenska folket tittar på trams-TV, läser skvallertidningar suktar efter stjärnornas livsstil och “inte orkar bry sig”, läser Åkesson böcker (ja, förvisso historieförvängande böcker, med han ”förkovrar” sig) och det kan stå oss mycket dyrt en dag, speciellt när också de övrigas argumentation ekar som uttjatade”reklam-jinglar”. Hans argument kommer för den oinformerade och grundlurade att låta genomtänkta och sanna i jämförelse med det alltför utbredda skvallret och nonsens-debatterna. När man röstar efter populistiska slagord (från alla) och inte fakta, kan välkammade ny-nazister, utan problem framstå som förnuftiga.

När man slår upp en tidning eller läser på bloggar numera, kan man lätt lockas tro att SD är ett av de två största partierna och ändå är det en liten, liten plastjolle egentligen som flitigt kryssar runt, på sjöar och hav av medborgarnas dumhet, dubbelmoral, oförmåga, smygrasism, småborgerlighet, lismande och politiska likgiltighet. Där i skarven mellan den “utsatta” och den “ointresserade”, hittar Åkesson den lämpliga vinden i sina segel.

Ett fenomen i hela Europa sedan mitten av 70-talet, som sällan har ifrågasatts på ett relevant sätt, är hur det kan komma sig att extrema högergrupper växer sig starka i ett påstått utbrett vänster-klimat? Har ni tänkt på det? Hela Europa var solidariskt, demokratiskt och på arbetarnas sida under 60- och 70-talet. Man slogs för minskade klyftor och rättvisare fördelning av resurser och ur det kom Le Pen, Thatcher, Merkel, Gyllene Gryning, Breivik och Åkesson… och nu stiger nazismen till regeringsposition i tröskeln till Europa.

Frågan är allvarligt ställd, även om de är retorisk: Hur kan det komma sig att ur 70-talets samhällsatmosfär, ur vänster-, socialist- och demokrati-rörelsernas ‘storhetstid’, så frodades tydligen ett samhällsklimat där det växte fram odemokratiska rörelser, rasism och högerextremismen och ny-nazismen tog fart? Är inte det konstigt om sanna demokratiska värden verkligen hade spritts i samhällena? Om man ägnar kraft och tid åt att lära sig Franska är det väl knappast Tyskan som blir språket man behärskar? Uppenbarligen var det något dessa rörelser INTE uppfattade i det svenska samhället, något som pyrde och som viftades bort med politiska pekpinnar, samtidigt som fackpampar och företagsledare började svinga golfklubbor tillsammans. Här måste man fråga sig: Hur mycket kraft och energi lade vi egentligen ner på att leva i sann solidaritet, sann demokrati, sann medmänsklighet? Hur många bytte inte mask, så fort de blev lägenhetsägare, eller tog en högskoleexamen i ekonomi och bytte bekantskapskrets? Hur många gamla SSU:are stod inte i hörnet Sveavägen/Hamngatan och kollade börsnoteringarna 1985? Levde vi som vi lärde, eller spred vi endast dubbla budskap mellan våra ord och vårt förhållningssätt till förmögenhet, makt, medmänniskan och samhället.

Om det bakom de klassiska solidaritets-slagorden även då frodades både småborgerlighet, egenvinning, profittänkande och främlingsfientlighet, är det däremot inte konstigt alls att de verkligen missnöjda drogs åt andra håll. Hur mycket talar den svenska arbetaren om detta idag? Vilka av de demokratiska rörelserna talar om faran med de ytliga demokraterna, när folksjälen och samhällsatmosfären kräver kraftiga ställningstagande av de styrande i kristider? Det är livsviktigt med självgranskning om demokratin skall överleva. Måhända var den breda vänsterrörelsen inte så bred i själva verket, utan ytterst ytlig, naiv och oförberedd och därför ej lyhörd för folkets nya verkliga bekymmer i takt med de nya förutsättningarna… Det var en trend helt enkelt, där alltför många endast lekte vänster och socialister. De trodde att näbbstövlar, palestinasjal och att leva i kollektiv automatiskt förbättrade världen och att kapitalets fallgropar inte kunde få dem att vackla. Jo, tjena! Jag känner flera som stod på barrikaderna 1968 och som idag är fullfjädrade fascister i sitt vardagliga förhållningssätt till andra människor. De följde trender, gick på festerna, konserterna, demonstrationerna och så fort 80-talet kom och pengar spreds på kredit som RFSU spred kondomer, blev de lägenhetsägare och då måste man ju “ta sitt ansvar”, ”växa upp”, alltså se till att behålla jobbet till varje pris så att man kan betala lånen (”bend over and forget your values”, med andra ord). Ingen vidare snygg hållning för en gammal “socialist”, eller?

Frankenstein, d.v.s den ‘politiskt riktiga’, den ‘rumsrena’, den ovitala demokratirörelsen, vill inte erkänna att ‘han’ skapat monstret!

Vänsterrörelserna somnade in med vinglaset i handen, nån gång under ”U-båts-revyn” som spelades upp för medelsvensken på 80-talet med Bildt som huvud-primadonna. När den vaknade upp satt den med en Martini i handen och kollade börsnoteringar istället, och dreglade över dyra status-leksaker och en plats i någon kanals morgonsoffa, man ville leka rik med sina nya lån och sina färska skulder.

Vill man ställa detta till rätta idag, skall man akta sig mycket noga från att gå in i de gamla spåren och bemöta farorna med naivitet och utan en djupare insikt, och man skall verkligen akta sig för att missa att vara oerhört lyhörd inför det svenska folkets verkliga bekymmer. Om inte vi är ytterst seriösa, allvarliga och klarvakna kommer rasister och fascister att verka vara det i folks ögon. De väljare som söker sig till SD idag ÄR inte SD de RÖSTAR  SD, för att etablisemanget och “de lydiga” skymmer rättvisan. De som dras till SD är tragiska människor som lider, och SD lovar dem hedern och anständigheten tillbaka. Detta parti frodas och växer av det vi ‘lämnar efter oss på tallriken’ för att vi är för mätta, intellektuellt och ideologiskt menar jag! Själva har de egentligen inte något alls att komma med, de har ingen kraft alls eftersom de de-facto är både odemokratiska och nazister och DET är sannerligen INTE den stora majoriteten av det svenska folket. Dessa parasiter lever på kraften vi INTE tar vara på, de rör sig i vaacumet och tomrummet vi lämnar efter oss genom de känsliga frågorna, vi vägrar ta i, dit ingen vill gå! De närs av vår ytliga ‘duktighet’ och oförmåga att verkligen behandla de sociala och nationella problemen så som sig bör.

Självgranskning och självkritik innebär inte att vi vacklar, eller att vi tvekar som många tolkar det. Det innebär snarare att vi stärker oss så pass, att vi blir vuxna uppgiften, att vi blir moraliskt starka nog för att kunna stå bakom våra principer och värderingar och inte förkasta dem i takt med egenvinningens, ytlighetens och flams-kulturens intrång. Känner ni igen frasen: ”Ja, ja, men så ser det inte ut i det verkliga livet,.. du kommer att förstå när du blir äldre”?… Istället för att lära de unga att växa sig starka i sina principer och sin idealism, så att ingen kan beröva dem deras drömmar, lärde vi dem att deras principer, idealism och drömmar var barnsliga och inte fungerar när man väl ”kommer ut i det verkliga livet” Vilket verkligt liv? Den fega och tysta medborgarens liv? Den kuvades liv? Den lydigas liv?  Hierarkin som avgörs via odemokratiska normer och psykologiskt företryck? Då skall man också vara på det klara med att man får heller inte en vital och uthållig solidaritetsrörelse i Sverige och inte någon vidare samhällsmoral heller… Vi behöver bli mer ÄKTA och våga leva som vi lär.

Nä, nu har SD fått nog uppmärksamhet av mig för ett tag…

Advertisements

About athenianvoice

Kosmas Loumakis - Sociological consultant, analyst, field operative and tactical field coordinator of national and regional social projects in Sweden. Was contracted for almost two decades by governmental bodies and NGO's, in governmental gang crime and extremism preventive efforts. Have produced a number of socio pedagogic action plans and developed methods, field tactics and strategies for gang crime and extremism preventive projects.

Posted on November 16, 2012, in Artiklar på Svenska, Hot. Bookmark the permalink. 4 Comments.

  1. Pseudohierarki, käka dina vänner och bli en jävla Demon 🙂
    God bless

  2. KILL THE FUCKING ARCONS, förlåt jag menar dom jävlarna som förvirrar oss.

    God bless

  3. Tack, mycket bra formulerat! Du ger ord åt mina (och många andras) tankegångar!

  4. Vad mycket aktuellare den här texten är i dag än när den skrevs.http://www.youtube.com/watch?v=0-m4lW–rfI

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: