Το μεγάλο Όραμα


 

της Μαρίας Γραικούση – 04.11.2012

Απόσπασμα από το “Περί Τέχνης”, του Μίκη Θεοδωράκη:

“Ο λαϊκός μας πολιτισμός δεν σημαίνει για το λαό μας μόνο τέχνη, μονάχα αισθητική απόλαυση. Σημαίνει ακόμα: την αγάπη της ελληνικής γλώσσας, της πεμπτουσίας της ελληνικής κληρονομιάς.

Την πίστη στον άνθρωπο και τις μεγάλες αξίες, την ανθρωπιά, την αξιοπρέπεια, τη δικαιοσύνη, την τιμή, τη λευτεριά. Τη Ρωμιοσύνη.

Οι βαθύτερες ρίζες του Ελληνισμού είναι η εθνική μας κουλτούρα. Ανεβάζει τους πολυτιμότερους εθνικούς χυμούς προς τον κορμό του έθνους.

Χάρη σ’αυτούς διατηρηθήκαμε, νικήσαμε τους νικητές μας. Οι ρίζες είναι τόσο βαθειές και άτρωτες, ώστε είναι ικανές να θρέψουν, να στηρίξουν και να υψώσουν ένα γιγάντιο δέντρο. Μας εξασφαλίζουν μεγάλες προοπτικές για το μέλλον του λαού μας.

Από τα συμπεράσματα αυτά πηγάζουν οι ευθύνες και τα καθήκοντα των εκπροσώπων της ελληνικής κουλτούρας”.

Ο Πολιτισμός, είναι αξίες, ιδεολογία, στάση ζωής, είναι οι παραδόσεις, η ιστορία, ο ανθρωπισμός. Ακόμη, λέμε σήμερα ότι κάποιος είναι πολιτισμένος ή όχι, σύμφωνα με την συμπεριφορά του και την σκέψη του.

Όλα τα παραπάνω, εκφράζονται και μέσα από τις Τέχνες, αλλά όχι μόνον απ’αυτές.

Οι Καλλιτέχνες, είναι σαφώς κομμάτι του ψηφιδωτού, όχι όμως το ίδιο το ψηφιδωτό.

Στην Αρχαία Αθήνα, η πόλις, η συμμετοχή του πολίτη στα κοινά, ήταν το πιο ύψιστο ιδανικό.

Το έθνος μας, έχει μία πορεία. Δεν φτάσαμε αυτόματα από τους Αρχαίους στο σήμερα. Κι ακόμη και σήμερα, αυτό που λέμε ότι παρέχουμε στον υπόλοιπο κόσμο και έχουμε ως όπλο, είναι ο Πολιτισμός μας.

Μία παράσταση ή μία συναυλία ή μία εικαστική έκθεση, όσο καλή και να είναι, όσο ποιοτική και να είναι, θα έχει ψυχαγωγικό ρόλο, αλλά θα την παρακολουθήσουμε και θα επιστρέψουμε στα σπίτια μας.

Ο Πολιτισμός, είναι ίσως η πιο βασική προϋπόθεση για να επιβιώσει η κοινωνία μας. Υπάρχει κόσμος, που ενδιαφέρεται για τον Πολιτισμό στην ουσία του και έχει ανάγκη να δει φως.

Αν στραφούμε στις ρίζες μας, και αναδείξουμε τις παραδόσεις και την ιστορία μας, θα είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην Πατριωτική Αναγέννηση.

Advertisements

About athenianvoice

Kosmas Loumakis - Sociological consultant, analyst, field operative and tactical field coordinator of national and regional social projects in Sweden. Was contracted for almost two decades by governmental bodies and NGO's, in governmental gang crime and extremism preventive efforts. Have produced a number of socio pedagogic action plans and developed methods, field tactics and strategies for gang crime and extremism preventive projects.

Posted on November 6, 2012, in Αρθρα στα Ελληνικα. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: