Η Λειτουργία του Καπιταλισμού της Καταστροφής, 1ο μέρος


25.10.2012 –  Αναστασία Βούλγαρη

Εισαγωγή

Νεοφιλευθερισμός, ελεύθερο εμπόριο, ελευθερία των συναλλαγών, παγκοσμιοποίηση, νεοσυντηρητισμός. Λιγώτερο κράτος, αποκρατικοποιήσεις, ανάπτυξη. Ελεύθερη αγορά, ελεύθερη διακίνηση του Κεφαλαίου. Ελευθερία για τις εταιρείες. Η απαίτηση της αγοράς. Η απαίτηση του καταναλωτή. Oι   ανάγκες της αγοράς. Ιδιωτικός πόλεμος, εταιρίες πολέμου. Ιράκ, Αφγανιστάν, Λέσχη Μπίλντενμπεργκ. Συγχώνευση Ροκφέλερ –Ρότσιλντ. Γκόλντμαν Ζακς. Να σώσουμε το τραπεζικό σύστημα. Μίλτον Φρίντμαν. Χρεωκρατία. Μέτρα καταστολής και κουκουλοφόροι. Η Αθήνα καίγεται. Η Ελλάδα καίγεται. Λεφτά υπάρχουν και Ζίμενς. Ανίκανοι πολιτικοί. Προδότες. Θεωρίες συνομωσίας. Είναι ζήτημα ταξικού αγώνα. Οι τεμπέληδες και διεφθαρμένοι Έλληνες.  Νεοναζιστές βασανίζουν «λαθρομετανάστες». Παιδιά πεινούν. Νοσοκομεία και σχολεία κλείνουν.  Φόβος. Οικονομικά μέτρα λιτότητας. Τα τοκοχρεολύσια.  Μείωση των συντάξεων. Ανασφάλεια. Ο κοινοβουλευτισμός η μοναδική λύση. Συνταγματικό πραξικόπημα. Απώλεια της εθνικής κυριαρχίας. Η Τρόικα μας σώζει. Τα Μνημόνια.  

 
Καταιγισμός  εννοιών, ειδήσεων  και πληροφοριών. Ασύνδετες, επιφανειακά, μεταξύ τους πληροφορίες, που διαχέουν μιαν εικόνα χάους. 
 
Τί είναι όλα αυτά; Τί σημαίνουν; Για ποιο λόγο γίνονται; Από ποιους κατευθύνονται; Υπάρχει ένας αόρατος εγκέφαλος που κινεί τα νήματα; Υπάρχουν θύτες και θύματα; Φταίνε οι λαοί ή φταίνε οι πολιτικοί; Ποιος φταίει τελικά για όλ’ αυτά; 
 
Αμείλικτο το  ερώτημα: Τί θα κάνουμε; 
 
Εμείς, θα μιλήσουμε γι αυτό που δεν μιλάει κανένας. Τον κορπορατικό καπιταλισμό
 
Με την παρούσα εργασία μας  θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε την ιδεολογία του «ανόθευτου καπιταλισμού», που οδήγησε στην εφαρμογή του καπιταλισμού της καταστροφής. Θα παρουσιάσουμε πώς εφαρμόστηκε το τρίπτυχο: εξάλειψη δημόσιας σφαίρας-απόλυτη ελευθερία για τις εταιρείες-ανύπαρκτες δημόσιες δαπάνες. 
 
Θα απαντήσουμε στο ερώτημα τί είναι η παγκοσμιοποίηση και τί το «δόγμα του σοκ». Με ποιο τρόπο εφαρμόστηκαν. Ποια η σχέση των μεθόδων της  θεραπείας Κάμερον στους ψυχικά ασθενείς με την οικονομική κρίση, τον εργασιακό μεσαίωνα, τις δικτατορίες, με τον πόλεμο στο Ιράκ και τις φωτιές του 2007στο Νομό Ηλίας.  
 
Θα φωτίσουμε πώς συνδέεται το τσουνάμι με την ιδιωτικοποίηση των ακτών της Σρι Λάνκα. Και πώς η καταστροφική πλημμύρα της Νέας Ορλεάνης με την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης. Ποιο  είναι το σύμπλεγμα του καπιταλισμού της καταστροφής και ποιος ο πυρήνας του. Ποια η ιδεολογία του. Ποια η φιλοσοφία του και ποιο το κέρδος από την εφαρμογή του.  
 
Θα δείξουμε την μεθοδολογία ενός ορατού εχθρού. Ο εχθρός μας έχει ονοματεπώνυμο, εργασία, ιδεολογία και συμμάχους. Ακόμα έχει όραμα, στόχους και προγραμματισμό. Έχει εργαλεία, γνώσεις και το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό που υλοποιεί τους προγραμματισμένους στόχους.  
 
Στοχεύουμε,  στο τελευταίο άρθρο μας, ο αναγνώστης να έχει πειστεί ότι κανένας εχθρός δεν είναι αήττητος για τους λαούς. Ότι υπάρχει διέξοδος. Ότι και οι λαοί μπορούν να έχουν προγραμματισμένους και εφαρμόσιμους στόχους. Τέλος,  θα προσπαθήσουμε να πείσουμε  ότι υπάρχει σωτηρία για την Ελλάδα! 
 
Οδηγός μας σ’ αυτό το δρόμο το βιβλίο της Ναόμι Κλάιν, To Δόγμα του Σοκ. 
Για την  εργασία αυτή  συνεργάστηκαν η Ρούλα Κροντήρη μέλος της Κ.Ε του Κινήματος και ο εκπρόσωπος της Σπίθας Κέντρου Αθήνας Σπύρος Βούλγαρης. 
Τους ευχαριστώ θερμότατα για την πολύτιμη βοήθεια. 
 
Το Σχέδιο Αγκινάρα
 
Το Σχέδιο Αγκινάρα (προηγούμενη ονομασία Σχέδιο Γαλάζιο Πουλί και αργότερα MKUltra) κόστισε στον αμερικάνικο λαό 25 εκατομμύρια δολάρια. Καθώς στη δεκαετία του 1950 επικρατούσε η υστερία του Ψυχρού Πολέμου, η CIA  εγκαινίασε ένα νέο πρόγραμμα για «ειδικές ανακριτικές τεχνικές»1  με ασυνήθιστες τεχνικές ανάκρισης  κυρίως ψυχολογικής βίας, με τη βοήθεια διεγερτικών, κατασταλτικών και παραισθησιογόνων ουσιών. Ο στόχος ήταν να βρεθούν νέοι τρόποι να «σπάνε» οι κρατούμενοι τους οποίους υποψιάζονταν η CIA ως κομουνιστές ή πράκτορες των Σοβιετικών. 
 
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν ογδόντα ιδρύματα, μεταξύ των οποίων σαράντα τέσσερα πανεπιστήμια και δώδεκα νοσοκομεία. 
 
Οι ιδέες πολλές, για ένα πρόγραμμα ελέγχου της σκέψης,  αλλά δεν υπήρχαν πειραματόζωα για να γίνουν οι πρώτες δοκιμές. Οι πράκτορες στην αρχή  έκαναν τα πειράματα αναμεταξύ τους, ή βασάνιζαν κάποιους που τους υποψιάζονταν για κατασκόπους των Σοβιετικών, κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο μιας και η αμερικάνικη νομοθεσία απαγόρευε ρητά τη χρήση επικίνδυνων φαρμάκων επί αμερικανικού εδάφους. 
 
Βαθιά πεπεισμένη η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ ότι οι Σοβιετικοί είχαν βρει κάποια μέθοδο να κάνουν πλύση εγκεφάλου, μιας και οι αιχμαλωτισμένοι στρατιώτες  τους στον πόλεμο της  Κορέας καταδίκαζαν τον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό,  έπρεπε πάσει θυσία να πραγματοποιηθεί «μια κλινική μελέτη πραγματικών περιπτώσεων» (Κλάιν σ.55) . 
 
Τότε η CIA ανακάλυψε το γιατρό Γιουέν Κάμερον.  Ο Κάμερον, είχε γεννηθεί στη Σκοτία, ήταν  Αμερικανός πολίτης και είχε διατελέσει πρόεδρος της Αμερικάνικης, της Καναδικής και της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Ένωσης. Το 1945 ήταν ένας από τους τρεις Αμερικανούς που είχαν καταθέσει στη δίκη της Νυρεμβέργης σχετικά με την ψυχική υγεία του Ρούντολφ Ες. Όταν ξεκίνησε η χρηματοδότηση του (1957) από τη CIA, ήταν εποπτεύων σε μια σειρά πειραμάτων που εφαρμόζονταν σε ψυχικά ασθενείς ,στο Ινστιτούτο Άλαν του Πανεπιστημίου του Μαγκίλ στο Μόντρεαλ του Καναδά. 
 
«Το εργαστήρι του σοκ» 2
 
« Ο Κάμερον πίστευε ότι υποβάλλοντας τον ανθρώπινο εγκέφαλο σε μια σειρά  από σοκ μπορούσε να διαλύσει και να εξαλείψει την ελαττωματική νόηση, για να οικοδομήσει στη συνέχεια καινούριες προσωπικότητες εκ του μηδενός, γράφοντας πάνω σε ‘λευκή σελίδα’». (Κλάιν σ. 48).  
 
Οι ασθενείς του ήταν «ελαφρά» περιστατικά  με ελάσσονες ψυχικές διαταραχές όπως επιλόχεια κατάθλιψη, άγχος, συζυγικά προβλήματα κ.λπ. 
 
Ο Κάμερον  είχε απορρίψει τη φροϋδική τεχνική της «θεραπείας μέσω του λόγου». «Δεν φιλοδοξούσε να βελτιώσει ή να αποκαταστήσει την υγεία των ασθενών του αλλά να τους αναπλάσει χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που είχε επινοήσει και την οποία ονόμαζε ‘ψυχική καθοδήγηση’». (Κλάιν, σ. 51). Στόχος του η διείσδυση στο μυαλό του ασθενούς για να «σπάσει τα παλιά παθολογικά νοητικά σχήματα» (Κλάιν, σ.51),   και στη θέση τους να εγγράψει νέα «υγιή» δεδομένα. 
 
Η  μέθοδος Κάμερον
 
Πρώτο στάδιο: Αποδόμηση  του ανθρώπινου εγκεφάλου. Διάλυση της μνήμης και των υπαρχόντων γνωστικών σχημάτων του ασθενούς.  Η μετατροπή της νόησης σε «λευκή σελίδα». 
 
Πώς; Με συστηματική επίθεση στον εγκέφαλο με πολλές μεθόδους ταυτόχρονα. 
«Επρόκειτο για μια πολεμική επιχείρηση τύπου Σοκ και Δέος  εναντίον της νόησης» (Κλάιν, σ. 51). 
 
Η μεθοδολογία:  Ηλεκτροσόκ. Με μια συσκευή που προκαλούσε έξι διαδοχικά ηλεκτροσόκ αντί για ένα μόνο και σύσταση από τον κατασκευαστή για 24 μόνο ηλεκτροσόκ τον μήνα ανά συσκευή, ο Κάμερον έκανε 2 ηλεκτροσόκ την ημέρα σε κάθε ασθενή. Μέσα σ’ ένα μήνα κάθε ασθενής-πειραματόζωο είχε υποστεί 360 ηλεκτροσόκ! 
 
Ταυτόχρονα στον ασθενή- πειραματόζωο χορηγούνταν δόσεις φαρμάκων από κατασταλτικές και παραισθησιογόνες ουσίες, που προκαλούν απώλεια αναστολών και μείωση των αμυνών του ασθενούς. Μερικές από τις ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν:  χλωροπρομαζίνη, βαρβιτουρικά, αμοβαρβιτάλη, νιτρώδες οξείδιο, δεξτρομεθαμφεταμίνη, σεκοβαρτβάλη, πεντοβαρβιτάλη, βερονάλη, θοραζίνη και ινσουλίνη. Ακόμα ο Κάμερον χρησιμοποίησε τα LCD και PCP. 
 
Στη συνέχεια ο ασθενής υποβαλλόταν στα εξής βασανιστήρια: Αποστέρηση αισθήσεων. Ο γιατρός εγκλώβιζε μέσα σε χαρτονένιους κυλίνδρους  τα χέρια του ασθενή, ώστε να μην μπορεί να αγγίξει τον εαυτό του (επιβεβαίωση της αυτοεικόνας), του φορούσε ωτοασπίδες και αδιαφανή γυαλιά και τον έκλεινε σε σκοτεινό ηχομονωμένο θάλαμο, ώστε ο ασθενής να μην έχει αίσθηση του χώρου.  Επίσης φρόντιζε ο ασθενής-πειραματόζωο να μένει ναρκωμένος 22 ώρες των 24ωρο. Μπέρδευε τα γεύματα (δίνοντας πρωϊνό το βράδυ και τούμπαλιν) ώστε ο ασθενής να μην έχει την αίσθηση του χρόνου. 
 
Τα αποτελέσματα της «θεραπείας»
 
Απώλεια ή διαταραχή της μνήμης. Παλινδρόμηση σε βρεφική κατάσταση. Οι ασθενείς κουλουριάζονταν στην εμβρυακή στάση, έκλαιγαν και ζητούσαν την μητέρα τους, είχαν απώλεια ούρων και κοπράνων, ξεχνούσαν πώς να βαδίζουν και να μιλάνε. 
 
Με την επίτευξη της «πλήρους αποδόμησης» και της κατάλυσης της προηγούμενης προσωπικότητας του ασθενούς, μπορούσε να αρχίσει η ψυχική καθοδήγηση του και η εγγραφή νέων προτύπων στον εγκέφαλο του, διαμέσου επαναλαμβανόμενων (για 16-20 ώρες την ημέρα και μέχρι 120 ημέρες) ηχητικών μηνυμάτων του τύπου «είσαι καλή σύζυγος και μητέρα». 
 
Πέτυχε το πείραμα; Φυσικά όχι. Άφησε πίσω του ανθρώπινα ερείπια. Όσοι επέζησαν από την κόλαση του Ινστιτούτου Άλεν έζησαν με προβλήματα υγείας και  έχοντας χάσει μέρος της μνήμης τους. Ώσπου κάποια μέρα  όλα αποκαλύφθηκαν. Πολλά από τα θύματα αποζημιώθηκαν από την CIA (1988-1992) αλλά αυτό δεν μειώνει το μέγεθος των εγκληματικών ενεργειών του χρηματοδοτούμενου από τη CIA γιατρού. 
 
Ήταν τρελλός ο Κάμερον; Όχι, ήταν ιδεολόγος! Φανατικός αντικομουνιστής καθώς ήταν, δικαιολογούσε  τα πειράματα του ως μέρος των πολεμικών επιχειρήσεων κατά του εχθρού. Την τότε Σοβιετική Ένωση και όλο το σοσιαλιστικό στρατόπεδο, κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. 
 
Κάποια από τα βασανιστήρια Κάμερον  από αυτά εφαρμόστηκαν αργότερα στη Χιλή και στην Αργεντινή από τα δικτατορικά καθεστώτα. Στην Ελλάδα εφαρμόστηκε το ηλεκτροσόκ  κατά την περίοδο της δικτατορίας. Πρόσφατα πολλά από αυτά χρησιμοποιήθηκαν στα κολαστήρια-ιδιωτικές φυλακές  του Αμπού-Γράιμπ  και του Γκουαντάναμο. 
 
Την εφαρμογή της μεθοδολογίας του Σοκ και Δέος του Κάμερον  πρότεινε ο Μίλτον Φρίντμαν, ο οικονομολόγος της Σχολής του Σικάγου και υποστηρικτής του δόγματος του ανόθευτου καπιταλισμού, στις «ασθενούσες» οικονομίες Με συνεχή, απανωτά και σε πολλά επίπεδα  «οικονομικά και κοινωνικά ηλεκτροσόκ» παραλύει ο λαός. Με συγκεκριμένη προπαγάνδα αποδομείται  η σκέψη και η συνείδηση της κοινωνίας, χάνεται η συλλογική μνήμη και ταυτότητα και ανοίγει ο δρόμος της επέλασης των εταιριών και των τραπεζών. Αλλά αυτό είναι μόνον η μία πλευρά.   Η ουσία πάντα βρίσκεται στο ιδεολογικό υπόβαθρο από το οποίο εκπηγάζει η κάθε  στόχευση.  Και αυτό θα φωτίσουμε στο δεύτερο μέρος του άρθρου μας. 
 
« Ο Κάμερον όχι μόνον έχει διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη των σύγχρονων τεχνικών βασανισμού στις ΗΠΑ, αλλά τα πειράματα του μας επιτρέπουν επίσης ν’ αντιληφθούμε τη βαθύτερη λογική που διέπει τον καπιταλισμό της καταστροφής». (Κλάιν,σ. 48). 
 
Συνεχίζεται…
Στο 2ο μέρος: Ο Φρίντμαν, η Σχολή του Σικάγου  και το πλέγμα του καπιταλισμού της  καταστροφής. 
 
 
Αναστασία Βούλγαρη 
για την Επιτροπή Ιδεολογίας 
_______________________________________________________________
Αποχαρακτηρισμένο έγγραφο της CIA, στο:Naomi Klein ( Ναόμι Κλάιν)  Το Δόγμα του Σοκ, σελ. 53, εκδ. Α.Α. ΛΙΒΑΝΗ, Αθήνα 2010. 
Στο ίδιο, σ. 48
_______________________________________________________________

Το δόγμα του σοκ είναι ένα ντοκιμαντέρ που μας βοηθά να καταλάβουμε το παρόν, καθώς αποτελεί μια από τις πιο ολοκληρωμένες αναλύσεις της συγκαλυμμένης ιστορίας της εποχής μας.

Μια συναρπαστική περιγραφήτης νέας παγκόσμιας τάξης, που βρίσκεται σε κατάσταση αμόκ…

Η ανάλυση του καπιταλισμού της καταστροφής επιχειρείται από την Καναδή συγγραφέα Ναόμι Κλάιν με τέλεια
διυλισμένη οργή, που διοχετεύεται μέσα από αδιάσειστα δεδομένα. Σε αυτή την πρωτοποριακή εξιστόρηση των πεπραγμένων της πλέον κυρίαρχης ιδεολογίας της εποχής μας, της οικονομικής επανάστασης των «ελεύθερων αγορών» του Αμερικανού οικονομολόγου Μίλτον Φρίντμαν, η Ναόμι Κλάιν αμφισβητεί το διαδεδομένο μύθο ότι η παγκόσμια νίκη του νεοφιλελεύθερου κινήματος υπήρξε ειρηνική.

Καταδεικνύει ότι, από τη Χιλή του 1973 μέχρι το σημερινό Ιράκ, ο Φρίντμαν και οι υποστηρικτές του
εκμεταλλεύτηκαν επανειλημμένα τη βία και μια σειρά από τρομακτικά σοκ για να επιβάλουν τις ακραίες
πολιτικές τους. Αποκαλύπτει την εντυπωσιακή ομοιότητα ανάμεσα στις ανακριτικές τεχνικές της CIA και στις
εκβιαστικές τεχνικές της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, στην προσπάθειά τους να επιβάλουν τον
καπιταλισμό της καταστροφής σε ολόκληρο τον κόσμο.

Advertisements

About athenianvoice

Kosmas Loumakis - Sociological consultant, analyst, field operative and tactical field coordinator of national and regional social projects in Sweden. Was contracted for almost two decades by governmental bodies and NGO's, in governmental gang crime and extremism preventive efforts. Have produced a number of socio pedagogic action plans and developed methods, field tactics and strategies for gang crime and extremism preventive projects.

Posted on November 2, 2012, in Hot, Αρθρα στα Ελληνικα. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: