Το δακτυλικό αποτύπωμα του εγκλήματος


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2012, 11:53 στο Zougla.gr

Με προσέγγιση χιλιοστού, ειδική ομάδα επιστημόνων από τα Πανεπιστήμια του Chicago και της Virginia προχώρησε στην αποτύπωση της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, ανά γεωγραφικό διαμέρισμα, νομό και ανά επαγγελματική δραστηριότητα.

Τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την έρευνα, για λογαριασμό των «Financial Times», είναι εντυπωσιακά. Η έρευνα για τη φοροδιαφυγή στηρίζεται στην υπόθεση ότι οι τράπεζες καθορίζουν τα επίπεδα δανεισμού με βάση το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών και όχι το δηλωθέν.

Ο χάρτης της φοροδιαφυγής

Πέρα από τους υπολογισμούς για το επίπεδο της φοροδιαφυγής ανά κατηγορία ελεύθερων επαγγελματιών, η συγκεκριμένη έκθεση έχει ακόμα μία ενδιαφέρουσα πτυχή: την εκτιμώμενη φοροδιαφυγή ανά περιοχή, η οποία παρουσιάζεται στον παρακάτω χάρτη (η εκτιμώμενη φοροδιαφυγή ως ποσοστό του εισοδήματος).

Σημειώνεται ότι η σκιασμένη περιοχή στο κέντρο του κύκλου είναι η Λάρισα, στην οποία, όπως υπενθυμίζουν οι «Financial Times», κυκλοφορούν τα πιο πολυτελή και ακριβά αυτοκίνητα ανά κάτοικο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο παραπάνω χάρτης αναπαριστά το ποσοστό της φοροδιαφυγής σε κάθε περιοχή – τα σκούρα χρώματα δείχνουν υψηλότερα ποσοστά και τα ανοιχτά τα χαμηλότερα.

Στο «κόκκινο» βρίσκονται η Αττική, η Κρήτη (Νομός Χανίων, Ρεθύμνου), η Χαλκιδική, η Θεσσαλία και η Λέσβος. Στις πιο φτωχές περιοχές με τον χαμηλότερο δείκτη παραβατικότητας είναι οι Νομοί Έβρου, Κιλκίς, Φλώρινας και Ευρυτανίας.

Ο χάρτης, πάντως, δείχνει ότι η φοροδιαφυγή εμφανίζεται να είναι ένα φαινόμενο εκτεταμένο και διασκορπισμένο σε ολόκληρη την Ελλάδα. Υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής δεν καταγράφονται μόνο σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, αλλά και σε νησιά και αγροτικές περιοχές.

Πίνακας φορολογικής παραβατικότητας ανά επαγγελματική ομάδα

Στον παρακάτω πίνακα αποτυπώνονται όσοι ανήκουν στις επαγγελματικές ομάδες των οικονομολόγων, γεωργών, στελεχών εξυπηρέτησης επιχειρήσεων, κατασκευαστών, ιατρών, εκπαιδευτικών, μηχανικών, στελεχών μεταποίησης, νομικών, εστιατόρων, εργαζομένων στα media και φοροδιαφεύγουν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αδυναμία ή η αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού στον εντοπισμό των κρυμμένων εισοδημάτων συνδέεται και με το γεγονός πως η πλειονότητα των βουλευτών του ελληνικού Κοινοβουλίου ανήκει στα πέντε επαγγέλματα που είναι «πρωταθλητές» στη φοροδιαφυγή: γιατρούς, μηχανικούς, εκπαιδευτικούς, λογιστές – συμβούλους επιχειρήσεων και δικηγόρους.

Οι μελετητές έλεγξαν τις χορηγήσεις δανείων των τραπεζών προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και διαπίστωσαν πως, με βάση το εισόδημα που δήλωναν στην εφορία, υπήρχαν δάνεια των οποίων η δόση έφθανε έως και το 82% του εισοδήματος του δανειολήπτη. Και αυτό, τη στιγμή που οι τράπεζες, κατά μέσο όρο, χορηγούν δάνεια, έτσι ώστε η δόση να αντιστοιχεί μόλις στο 30% του εισοδήματος.

Οι τράπεζες, δηλαδή, δεν θα έδιναν δάνεια σε νοικοκυριά, όταν αυτά πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα, για να τα ξεχρεώσουν, τα 82 ευρωλεπτά για κάθε ευρώ που έχουν ως εισόδημα.

Διαβάστε επίσης:

Ο χάρτης του πλούτου, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου 2012, 08:54

Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Advertisements

About athenianvoice

Kosmas Loumakis - Sociological consultant, analyst, field operative and tactical field coordinator of national and regional social projects in Sweden. Was contracted for almost two decades by governmental bodies and NGO's, in governmental gang crime and extremism preventive efforts. Have produced a number of socio pedagogic action plans and developed methods, field tactics and strategies for gang crime and extremism preventive projects.

Posted on September 5, 2012, in Hot, Αρθρα στα Ελληνικα. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: