Του Νέρωνα οι καλεσμένοι


Του Κοσμα Λουμακη

Ναζιστική συνάντηση το 1936, και ένας μόνος άνθρωπος δείχνει ότι έχει την τιμή, την δύναμη και το θάρρος, να μην χαιρετήσει τον Fuhrer! Δίπλα στους άνδρες τιμής, συνήθως οι υπόλοιποι φαίνονται σαν ταΐστρες πουλιών.

Ποτέ πριν δεν έχω δει τόσο ξεκάθαρα τους λεγόμενους διανοουμένους και τους εκλεγμένους, σαν τόσο φουκαράδες! Ποτέ πριν δεν έχω τόσο καθαρά δει να αποκαλύπτουν την αδυναμία τους και τις καταπιεσμένες ψυχές τους, όπως τώρα! Λέω φουκαράδες, επειδή δεν έχουν καταλάβει ότι χάνουν όλη την αξιοπρέπεια και την τιμή τους, όταν δέχονται το απαράδεκτο και ακόμα περισσότερο, όταν δικαιολογούν το αδικαιολόγητο. Υποψιάζομαι ότι η αξιοπρέπεια και η τιμή αυτών των ανθρώπων, έχει μείνει σε ένα παλιό σχολείκο ντουλάπι, σε ένα διάδρομο, ενους γυμνασιου, διότι τότε ήταν που άρχισαν να γλείφουν προς τα πάνω και να κλοτσάνε προς τα κάτω, στον κοινωνιοοικονομικό κανιβαλισμό.

Παρόλο τις αισθηματικές και πνευματικές ερήμιες των ψευτοδιανοούμενων και τις ταπεινωτικές καμπάνιες, οι Έλληνες δείχνουν στους δρόμους και στις πλατείες ότι σοβαρά θέλουν να ξεκαθαρίσουν με όλο το δηλητηριασμένο πολιτικό σύστημα, με την Ευρωαμερικανική κουλτούρα της σαχλαμάρας και της αθλιότητας, που επιβλήθηκε μαζί με τον ”εξευρωπαϊσμό”, και θέλουν να μετατρέψουν το δικό τους ρόλο ως πολίτες, Έλληνες και Ευρωπαίοι… Έχω καταλάβει ότι εάν η Ευρώπη δεν ”εξελληνιστεί” περισσότερο, παρά  να ”γερμανοποιηθεί”, ποτέ δεν πρόκειται ορισμένες φυλές της κεντρικής Ευρώπης να ξεφύγουν από τα προγονικά επίπεδα στα συναισθήματα τους. Η κεντρική Ευρώπη ζει σε πολλά, ακόμα στου ιμπεριαλισμού τις πολιτικές πονηριές, παιχνίδια εξουσίας και του Μακιαβελισμού τα πρότυπα… Και η Ελλάδα εδώ και 190 χρόνια ζει με αυτά τα χαλινάρια. Δεν εγκατέλειψαν της αποικιοκρατίας τις κακές συνήθειες και λόγο της ολιγαρχικής διάθεση τους να επιβάλουν σε όλους τους άλλους την δική τους έκδοση πολιτισμού, αρχίζουν οι λαοί όλης της Ευρώπης να αισθάνονται μια σταθερή αναγούλα… Και οι Έλληνες συγκεκριμένα έχουν ήδη ξεράσει!

Δεν είναι τους άμεσους δράστες που δυσκολεύομαι να κατανοήσω, αλλά τους αδιάφορους θεατές!

Λόγο τούτης της αύξησης ηλιθιότητας και ωμότητας των ”διανοούμενων” θέλω να αναφερθώ σε μια ιστορία βάση του ποιητή και ιστορικού, Τάκιτου. Ειναι μια περιγραφή ενός συγκεκριμένου γεγονότος στην αρχαία Ρώμη. Η Ιστορία περιγράφει με περιεκτικό τρόπο την κατάσταση του νού και το πνευματικό κενό που επιτρέπει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονίες, που πραγματοποιούνται από τους ίδιους τους ανθρώπους που έχουμε μάθει να βλέπουμε σαν τους “πολιτισμένους”!

Ο αυτοκράτορας Νέρωνας στη Ρώμη, έδωσε ένα από τα μεγαλύτερα πάρτι της εποχής στο παλάτι του. Όλοι αυτοί που ήταν ”κάτι” στη Ρώμη ευρισκόντουσαν στις αυλές του Νέρωνα για αυτό το πάρτι,… μια γιορτή νοσηρή! Όλοι ήταν εκεί, οι γερουσιαστές, οι αριστοκράτες, οι εκδότες, οι καλλιτέχνες, οι ποιητές,… δηλαδή, η αφρόκρεμα της υψηλής κοινωνίας της Ρώμης. Ωστόσο, υπήρξε ένα άλυτο πρόβλημα στην διάρκεια αυτής της γιγάντιας γιορτής. Ο φωτισμός δεν ήταν αρκετός και σκέφτηκαν ότι θα ήταν πολύ σκοτεινά σε ορισμένα σημεία. Πως δημιουργείτε επαρκής φωτισμός για ένα τέτοιο τεράστιο πάρτι στο γιγαντιαίο κήπο; Ο Νέρωνας το έλυσε το πρόβλημα! Διέταξε να φέρουν ένα μεγάλο αριθμό εγκληματιών και φυλακισμένων, και στη συνέχεια τους έκαψαν στην πυρά. Στην όμορφη πρόζα του Τάκιτου διαβάζουμε: ”είχαν αποσταλεί στις φλόγες, προκειμένου να παράσχουν φωτισμό όλη τη νύχτα στο πάρτι”!

Για μένα το θέμα ποτέ δεν ήταν ο Νέρωνας!

Το θέμα πρώτα απ ’όλα είναι του Νέρωνα οι καλεσμένοι!

Ποιοι ήταν του Νέρωνα οι καλεσμένοι; Τι κατάσταση του νου απαιτείται για να ρίχνεις άλλο ένα κομμάτι σύκο στο στόμα σου, ταυτόχρονα που ακόμα ένας άνθρωπος καταβροχθίζεται από τις φλόγες; Τι κατάσταση του νου απαιτείται για να καταπιεί κάποιος μια χούφτα σταφύλια ανέμελα, ενώ ταυτόχρονα μια ομάδα ανθρώπων σταυρώνονται και καίγονται, για την παροχή φωτισμού στα μπαλκόνια; Μα αφού αυτοί ήταν η ευαίσθητη και καλλιεργημένη ελίτ της Ρώμης, ήταν ποιητές, τραγουδιστές, μουσικοί, καλλιτέχνες, ιστορικοί, διανοούμενοι! Πόσοι από αυτούς σηκώθηκαν να διαμαρτυρηθούν; Πόσοι από αυτούς σήκωσαν το χέρι τους και είπαν ”αυτό είναι λάθος”, ”αυτό δεν πρέπει να συμβεί”, ”δεν μπορεί να συνεχιστεί”; Απ’ ότι γνωρίζουμε από την ιστορική περιγραφή του Τάκιτου, κανένας! Κάνεις δεν έπραξε έτσι! Εγώ πάντα αναροτιόμουνα, ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΙ ΤΟΥ ΝΕΡΩΝΑ ΟΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ; Μετά από σχεδόν 20 χρόνια εργασίας και μελέτες, αποκλειστικά με εγκληματικότητα των συμμοριών, του εξτρεμισμού και την βίας ου μίσους, εξευτελιστικές πλευρές (τις Σουηδίας), νομίζω ότι πήρα την απάντηση μου… Ξέρω ποιοι ήταν του Νέρωνα οι καλεσμένοι τότε, και ξέρω ποιοι είναι τώρα, όχι μόνο στη Σουηδία, αλλά και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, εφόσον πρόκειται για τους ίδιους καλεσμένους.

Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω λέγοντας ένα πράγμα: Μπορεί να έχουμε διαφορετικές απόψεις για το πώς θα λύσουμε τα προβλήματα μας, μπορεί να έχουμε διαφωνίες για τα αίτια και της αναλύσεις σχετικά με τα προβλήματα, αλλά ίσως θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό σημείο από το οποίο να ξεκινήσουμε… Μπορούμε όλοι να αποφασίσουμε ότι ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟΥ ΝΕΡΩΝΑ ΟΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ!

Advertisements

About athenianvoice

Kosmas Loumakis - Sociological consultant, analyst, field operative and tactical field coordinator of national and regional social projects in Sweden. Was contracted for almost two decades by governmental bodies and NGO's, in governmental gang crime and extremism preventive efforts. Have produced a number of socio pedagogic action plans and developed methods, field tactics and strategies for gang crime and extremism preventive projects.

Posted on February 26, 2012, in Αρθρα στα Ελληνικα. Bookmark the permalink. 3 Comments.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: